• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

САЩ удрят рафинерии на джихадистите

САЩ удрят рафинерии на джихадистите

/КРОСС/Самолети на международната коалиция срещу групировката "Ислямска държава" (ИД) са нанесли нови въздушни удари в Северна Сирия. Ударени са били петролни рафинерии в провинция Ал Хасака, контролирани от джихадистите. По-рано вчера коалицията бомбардира главния газопреработващ завод в Сирия в провинция Дейр-аз-Зор, на 170 км от Ал Хасака.

В провинцията, намираща на границата с Ирак, самолетите на коалицията вече няколко дни поред нанасят въздушни удари по рафинерии, контролирани от ИД.

Силите за сигурност на Ирак са успели да си върнат контрола над 16 селища в провинция Дияла от ръцете на екстремистите от "Ислямска държава". Това съобщи иракското министерство на отбраната, подчертавайки, че при това са били ликвидирани повече от 100 бойци на ИД.

"Успяхме да освободим 16 села в района на Хамрейн, Судур, Харуания, Шухани и Суфра. Бяха унищожени повече от 100 терористи и бяха обезвредени повече от 50 самоделни взривни устройства", се казва в краткото изявление на официалната интернет страница на министерството. В него се казва още, че 125 семейства са се върнали в домовете си, които са били напуснал след окупирането на населените места от ИД.

Иракската авиация проведе масирани авиоудари срещу административния център на провинция Вавилон - Хила. Според източници на иранския тв канал "Ал Алям" там са били ликвидирани пет бази на екстремистите, като общо са унищожени и около 70 терористи.

Кюрдските войски пешмерга започнаха офанзива срещу джихадистката групировка Ислямска държава на три фронта в северната част на Ирак. На едно от направленията на офанзивата кюрдите атакуваха позиции на ИД северно от най-големия град в Северен Ирак Мосул, разположен близо до границата със Сирия и на юг от ключовия петролен център Киркук, както и срещу още един град край сирийската граница, уточниха източниците.

Според офицер, пожелал анонимност, пешмергите навлезли в гр. Рабиа, след като превзели други два града - Ал Саудия и Махмудия. В момента се водят боеве в центъра на Рабиа, който се намира на 100-тина километра северно от Мосул. Кюрдските сили атакували и гр. Зумар, на около 60 км от Мосул и близо до язовира Мосул. Атаките са били подкрепяни от въздушни удари, но офицерът не уточни източника на въздушната подкрепа.

От началото на операцията 211 екстремисти са били ликвидирани в резултат на въздушни удари на ръководената от САЩ международна коалиция в различни части на Сирия от началото на операцията там, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на арабските медии. Според данните, в хода на бомбардировките са загинали и 22-ма мирни граждани.

Във военната операция срещу „Ислямска държава" и други екстремистки групировки в Сирия и Ирак вземат участие САЩ, Франция, Йордания, Бахрейн, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства. Великобритания, Дания, Белгия, Холандия и Австралия са заявили намерение да се присъединят към коалицията, като Лондон и АМстердам засега обмислят удари само на територията на Ирак, но не и на Сирия.

Към 24 септември операцията срещу "Ислямска държава" е струвала на САЩ между 780 млн. и 930 млн. долара. Данните са на американския Център за стратегически и бюджетни оценки. С колко ще нараснат разходите, ще зависи от това дали САЩ се проведат сухопътна операция, която би струвала между 200 и 300 млн. долара. на месец. Война срещу Ислямска държава в продължение на една година пък би струвала на Вашингтон от 2,4 до 6,8 млрд. долара.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.