• 09 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8206
  •  GBP / BGN 2.2720
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Национален протест на пчеларите, искат подкрепа от държавата

Национален протест на пчеларите, искат подкрепа от държавата

/КРОСС/ Пчеларите се събират днес за национален протест пред Министерството на земеделието. Производителите на мед настояват за адекватна подкрепа. Според тях решението на държавата да ги подпомогне с 3.5 милиона лева по схемата "Де минимис" е крайно недостатъчно. Това, според тях, е нищожна сума, която не помага за проблемите в сектора и измирането на пчелни семейства.

Сред първите протестни аргументи на пчеларите беше отказът на държавата да ги подпомогне по схемата "Де минимис" въпреки проблемите в сектора и измиращите пчелни семейства. Дни преди протеста държавата все пак реши да даде пари по тази схема, но според бранша отпуснатите 3,5 милиона лева са нищожна и смехотворна сума.

Другите искания на пчеларите са да се криминализира нерегламентираното пръскане с препарати на земеделските култури, което води до отравяне на пчелните семйства, да се създаде акредитирана лаборатория за изследване на смъртността на пчелите и да има строг контрол на нелегалния внос на забранени препарати, с които пръскат фермерите.

Недоволните настояват още България да има активна позиция по предложението в новата обща селскостопанска политика на Европа да се включи екосистемната услуга "опрашване", като за нея пчеларите да получават по 60 евро на всяко регистрирано пчелно семейство. Очаква се в протеста да се включат повече от 30 пчеларски сдружения от цялата страна.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Национален протест на пчеларите, искат подкрепа от

Що бе, нали скачАхте по площадите срещу държавата?! Апропо в Бюджета на държавата не е предвидено разходно перо за подкрепа на неолигарси, съжелявам!

10.12.2018 09:17:16

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.