• 28 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Кутев: След поредния срамен епизод от парламентарната история, Касабов не може да остане повече в парламента

Кутев: След поредния срамен епизод от парламентарната история, Касабов не може да остане повече в парламента

/КРОСС/ Декларация от името на ПГ на „БСП за България", представена от Антон Кутев

Няма как изказването на народния представител Валентин Касабов да остане без реакция. Вчера станахме свидетели на пореден срамен епизод от парламентарната история. Съжалявам, че отново се занимаваме не с бъдещето на страната, не с благосъстоянието на хората, не с развитието на икономиката, не с потискащата бедност или с нарастващите проблеми в здравеопазването, а отново ще говорим за прояви на политическа и морална несъстоятелност.

Дами и господа,

Чухме думи като: „Да внимават какво говорят и да не се пречкат в краката ни", става дума за „дървеници" - в превод от турски, които „щъкат и много миришат" и трябва „да внимават, защото можем да ги смачкаме". Това е реториката, която чухме вчера.

Извинявайте колеги, но в тези думи има неприкрита заплаха. Заплаха, която включва насилие. Заплаха на органично ниво! Обръщението не е към хора, а към „дървеници", които лесно може да бъдат „смачкани". Между другото, има член в НК, който се занимава с това! Аз обаче, на съм съдия, а представител на демократично избран парламент и именно заради това, за мен заплахата в политическите отношения е недопустима. Тя, всъщност, не е допустима никъде!

Нека бъдем наясно - аз тук не защитавам ДПС. Те, както виждаме, нямат нужда от нашата защита, нито пък са я искали. А и това не е наша работа. За нас в това безочливо изказване има нарушаване на човешки права. Ние имаме хуманен проблем с него. Защото подобна риторика е недопустима дори на най-долно улично ниво. Каквото и да е нивото в житейски план, попадайки в българския парламент, независимо по заслуги или по погрешка, а в тази зала сме виждали и от двете, ти ставаш представител на политическия елит на държавата, колкото и провален да е той в очите на хората. А да си част от елита означава, да имаш идеи, поведение и риторика, които да са ако не значително, то поне малко над средното за страната ниво. Защото ние тук задаваме тона на това, което се случва в България. Твърдя, че в изказването на колегата видяхме говорене, което е рязко под допустимото ниво - не под средното, а под допустимото. И това говорене излиза на официална пресконференция от името на парламентарна група и е отправено към политически противник! Тук не става дума за кръчмарски запой и за замаяни от алкохол глави! Посред бял ден, в парламента, вероятно на трезво, някой си позволява да заплашва политическия си противник! Доста грубо при това! И това се извършва от депутат от управляващото мнозинство!

Аз имам въпроси към господа управляващите: Като смачкате ДПС, после българските граждани, които са техни членове и симпатизанти, тях ще ги мачкате ли или имате други планове за тях? И ако ще мачкате, с парламентарната ли група започвате? А кметовете, които имат? Общинските съветници? Активистите? Къде ще спре пламенният гняв на управлението? Разлика между български граждани с турско и ромско самосъзнание ще правите ли? Евреите и арменците малцинство ли са? Къде е границата, в която можем да си позволим да мачкаме? Хомосексуалните и „комунистите" в списъка ли са? Защото преди няколко дни един друг депутат от управлението издекламира гордо „По-добре фашист, отколкото комунист". Между другото съм убеден, че колегата би го казал и от трибуната на Народното събрание, но не му хрумна навреме. Идеята просто го осени по-късно.

Занимавам народното представителство с темата, защото за мен това не е епизодична грешка на човек, който трудно различава обществената поносимост към нетолерантността. Говоря на тази тема, защото сигналите в тази посока стават тенденциозни. Мандатът ви започна с шегички на фашистка тематика, премина през „уволняване на журналисти", парадиране на „антикомунизъм" и сега е на фаза физическа заплаха към политически противник. Колеги, тук има тенденция, която трябва да спре!

Няма парламент в света, в който след подобни изказвания, депутатът, който ги е направил, да остане в парламента. Това е обратното на парламентаризма! Това е тъмното му дъно, заради което доверието във властта в България е под критичния минимум. Това е дъното на парламентаризма, защото основното качество на цивилизованата държава е монополът върху насилието. Когато народен представител заплашва с насилие, по най-официалния възможен път, това просто детронира държавата и Конституцията. Защото държавата има монопол върху насилието, а не депутатите. И когато депутатът си позволи да го прави, имаме определен, включително и конституционен проблем. Имаме проблем с това кой управлява държавата.

Сред мнозинството има интелигентни хора, с които имаме добри отношения. Не виждам как проф. Станилов, който уважавам, би застанал зад това изказване и зад подобно поведение. Това е проблем, който трябва да бъде решен от т.нар. политически елит. Ако има в политиката хора, които да управляват държавата, те са в тази зала. Ако мнозинството не си реши проблема с този депутат, ще го решат хората. Ако не намерят начина да премахнете нещо, което очевидно е вредно за цялата държава и демокрацията, ще го направят хората. Как - не знам, ще намерят своя път. Дали ще го направят през избори или през бунтове, е въпрос на това до колко ще им дойде до гуша. Ако искаме да оставим някаква стабилност в държавата, мнозинството сте длъжни да решите този проблем сега. Ваш проблем е, че оставките ви се дават една след друга. Както каза Весела Лечева: „като тръгна с оставка и така цяла сесия". Този човек не може да остане в парламента - дали той ще си подаде оставка или вие ще го махнете, измислете си процедурата. Но това, което се случва в момента, преминава границите. Не става дума за език на омразата, дори за това не става дума. Не става дума и за европейски ценности, а за това, че Конституцията и смисълът на държавата са подложени на обругаване.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.