• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Петър Кичашки: БДЖ – социалната изолация като държавна политика

Петър Кичашки: БДЖ – социалната изолация като държавна политика

/КРОСС/ „БДЖ не може да бъде фокусирана само около печалбите. Нерентабилните линии са разбираем, но неприемлив аргумент за една държавна компания. Ако БДЖ беше частна компания, която не изпълнява обществени функции, а се грижи за печалбата си, това щеше да е сравнително оправдано, но ситуацията не е такава. БДЖ трябва да изпълнява своите социални функции", каза изпълнителния директор на Института за модерна политика Петър Кичашки в интервю за БНР.

„Да се закрият линии, които осигуряват функционирането и пълноценното съществуване на малките населени места, е престъпление. Логиката, че което не е печеливше, трябва да бъде закрито, е валидна при чисто пазарни отношения. Но според Конституцията България е социална държава. Освен че е елемент от националната сигурност, железопътният транспорт е и инструмент за изпълнение на социалните задължения на държавата", добави той.

„Много лесно е да седнат едни хора в кабинетите си на жълтите павета и да направят анализ, че из тези малки населени места има и други видове транспорт. Но другите видове транспорт не са по джоба на тези изолирани и хронично бедни малки населени места. Вместо да се бори със социалната изолация, държавата се превръща в проводник на тази изолация", каза още той.

„Има и нещо друго, което намирам за важно. В последните години държавата е на загуба, нали така? Във всеки бюджет в последните години виждаме ясна тенденция на бюджетен дефицит, т.е. държавата харчи повече, отколкото събира. Но не сме тръгнали да закриваме държавата, защото е на загуба, нали? По същия начин не можем да закрием БДЖ и да се отречем от социалната му функция. Когато има желание това предприятие да е на печалба, нека управляващите инвестират в него, нека го превърнат в конкурентно на автобусния транспорт. Вместо да се прави това, те закриват, защото е по-лесно. Дайте и държавата да закрием, тогава ще е още по-лесно", отбеляза Кичашки.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Народе, три години и половина ГЕРБ се упражняваше да управлява. Докъде стигна е известно на всичики. самозапалвания на отчаяни хора, никакви пари за младите майки, за пенсионерите /"този лош генетичен матариал"/, стотици хиляди останаха на улицата без работа и т. н. Тогава защо гласува отново за ГЕРБ, сиреч за Б. Борисов?Що за мазохизъм??? Къде отиде "Южен поток"? Разбира се, по на юг!

12.01.2015 22:34:57

Спеца

За герберските хуни в държавното управление главната цел е да докарат нещата до корупционна продажба на ЖП-Товарни превози !Другото , кой до къде пътува , дали ще може или няма да може да плаща скъпи таксита, въобще не ги интересува , ама въобще !След като Борисов като доказан сатрап , довел до самоубийство десетки българи , върна на поста тоя Владимиров - нещата са пределно ясни - мафията отново е в действие!Но назрява бунт на национално ниво и ........

12.01.2015 19:55:43

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.