• 04 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

90% от институциите без защита от хакери

90% от институциите без защита от хакери

/КРОСС/Миналия месец били пробити информационните системи на държавата, но за щастие никой не разбрал

90% от институциите в държавата нямат защита срещу хакерски атака.

Това е било обсъдено по време на Консултативния съвет по национална сигурност при президента Росен Плевнелиев във вторник, научи "24 часа". Този факт е и сред причините в декларацията, с която излязоха първите мъже на държавата, на няколко места да се акцентира върху борбата с кибер престъпленията.

Съветът констатира, че страната ни все още не е изградила необходимата система и не разполага с ресурси, за да се справи ефективно със засилващите се заплахи от това естество. Приведен бе примерът, че в края на миналия месец сме станали свидетели на най-голямата кибератака срещу България. Направена в деня на избори и референдум, тя показала, че целта е провокация към държавата. "Атаките към сайтовете на голям брой държавни институции затрудниха работата им и са ясен индикатор за мащабите на опасността. Тя е нова и се нуждае от задълбочен анализ и достатъчно ефективни мерки за противодействие, като се използва и опитът на партньорските служби за сигурност", отчете КСНС.

Източниците на "24 часа" разкриха, че парадоксално, но се оказало, че дори сайтът на ДАНС няма нужната защита. Критериите за непробиваемост покривали само 2-3 дирекции на МВР. Извън тях, адекватна защита у нас имали само банките.

Миналия месец пък държавата се изправила пред криза - едновременно били пробити системите на почти всички институции, но тогава обществеността не разбрала.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.