• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 25°C

Журналист и общинар от Варна с обвинения - обидили циганите от „Аспарухово”

Журналист и общинар от Варна с обвинения - обидили циганите от „Аспарухово”

/КРОСС/В петък, 4 юли, прокуратурата е съставила обвинителни актове срещу журналиста Калин Руменов и варненския общински съветник Костадин Костадинов във връзка с „употреба на слово на омразата" по отношение на циганското население на пострадалия от наводненията през юни квартал „Аспарухово".

Повод за обвинението са коментарите на двамата относно поведението на циганите пред пунктовете за раздаване на хуманитарна помощ и това по време на доброволческото почистване на района.

„Посочването на виновниците беше извършено от група хора, представящи се за български граждани и за правозащитници. Може да е спорно къде започва и къде свършва тяхното „българско", защото с последователните си действия през годините се държат повече като поданици на едно „отворено общество". Може да е спорно къде започва и къде свършва тяхната „гражданска обикновеност", тъй като част от тях членуват или гравитират към различни политически партии и към една политическа коалиция.
Може да е спорно къде започва и къде свършва обективната им „правозащитност", тъй като е очевидна тяхната избирателност според етническия произход при обгрижването на жертви на действителни или мними престъпления", защитиха се в понеделник Руменов и Костадинов - и двамата от Варна.

По повод обвиненията срещу тях двамата потърпевши изпратиха отворено писмо до медиите със следния въпрос: „Има ли политически натиск върху институциите и опит за ограничаване на свободата на словото у нас" ?

Повече от ясно е, че маскираните като „сигнали" доноси на неправителствени организации и правозащитници целят едно единствено нещо - да принудят българското гражданство да не казва това, което мисли, обявиха двамата и настояха за справедливо отношение.

Това не е първият случай, при който Калин Руменов, регистриран от 25 години като жител на квартал „Аспарухово" и познаващ проблемите му, става жертва на правозащитни лобита заради острите си коментари срещу циганското малцинство.

През 2008 година Съюзът на издателите удостои журналиста с наградата „Черноризец Храбър" за млад автор, но впоследствие мощен натиск от страна на ВАЦ, правозащитници и интелектуалци принуди хората, които му връчиха приза, да му го отнемат именно по обвинение в ксенофобия.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.