• 17 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8000
  •  GBP / BGN 2.2782
  •  CHF / BGN 1.9913
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Ще положим максимални усилия, но не търсим коалиция на всяка цена

Ще положим максимални усилия, но не търсим коалиция на всяка цена

/КРОСС/ АБВ и „Движение 21" намериха сходство в позициите си и ще търсят общо представяне на изборите на пролет. Това стана ясно след разговора им днес. Лидерите на двете партии изразиха желание консултациите за изчистване на въпросителните около общата визия да продължат. Лидерът на ПП „Движение 21" Татяна Дончева направи кратък коментар за евентуална коалиция с АБВ за предстоящите избори и по други актуални въпроси пред Агенция КРОСС.

- Г-жо Дончева, наясно сме всички, че предизборната кампания вече е започнала. Изложението с колегите Ви от АБВ даде да се разбере, че имате както сходства, така и някои различия, а също и че предстои евентуално те да бъдат избистрени. Все пак, ако не стигнете до съгласие, има ли „Движение 21" нагласата и възможността да се яви сама на избори, или ще се търси компромис, за да продължите заедно?
- Няма да търсим коалиране на всяка цена. Ако не успеем да се споразумеем, няма как да е стане на всяка цена, но ще положим много усилия. Аз смятам, че и двете ръководства разбират ползата от едно такова сътрудничество. Това е най-сериозният стимул. Разбира се, винаги ще има пречки, условности, преодоляване на лични отношения, ако щете дори нагаждане на листи и кандидати, на претенции. Дори на убеждаване, тъй като ние имам сериозни шансове да прескочим бариерата, независимо от всякакви социологически манипулации. В крайна сметка, преди два месеца са свършили предишните избори и ние с Ивайло Калфин имаме сумарен резултат 200 хил. гласа, който гарантира влизането ни в парламента. За това обаче се изисква максимално напрежение. Ако говорим за цел 5-6%, методът на Хеър-Ниймайер може да завърти всеки като депутат за сметка на друг, който има по-убедителен резултат и повече гласове. Трябва да има съзнание, че тук всеки работи за друг свой съпартиец и за друг свой коалиционен партньор, включително от най-водещите фигури. Ничий мандат не е гарантиран. Понякога се налага да се положат усилия това да бъде прието.

- И донякъде е въпрос на компромис.
- Най-напред е въпрос на съзнание, че е добре двете партии да попаднат в парламента, да имат парламентарни възможности да развиват идеи и същевременно да ги приложат на практика.

- Вие сте човек с дългогодишен политически опит. Какво очаквате от партия като АБВ, с ново, младо ръководство, и какво Вие искате да им дадете?
- На младите трябва да се даде път за развитие. Хубаво е те да имат възможност да попаднат в следващия парламент и да започнат една обща работа. Да се разсъждава до безкрайност как една стерилна формация с малък електорален потенциал може да бъде съвършена е излишно. Ако формациите ни попаднат в НС, ако нямат възможност за пълноценно развитие на идеите, които са заложени в тях и да не съчетаем експертните си възможности, това ще бъде жалко. За мен това е ясно. Очевидно, четвъртият депутатски мандат е последното нещо, с което някой може да ме привлече. Но обстоятелството, че сме създали формации, които вече е хубаво да „стъпят на друга вода", да покажат друго лице, да създадат повече респект към себе си е предизвикателство. Ще се постараем да го направим.

- Много съм изкушена да попитам за мнението Ви по раздвижването от страна на прокуратурата в последно време. Валят обвинения към министри и не само. Събуждане или фалш е според Вас?
- Аз много отдавна смятам, че прокуратурата у нас е политически и бизнес инструмент. Тези, които обикновено я овладяват започват да тормозят бизнес и политическите си конкурентите, да се опитват да ги елиминират. Нещо, което трябва да бъде преустановено във възможно най-кратък срок. И това не е само въпрос на законодателни решения. И на такива, и на персонални разбирания от водещите политически лидери, и новия президент, че това трябва да бъде прекратено, това би било добре и за самите тях. Само че това е трудно постижимо. Защото всеки смята, че ако може да яхне прокуратурата и съда прекрасно биха му свършили работа по собствените му интереси. Това е безобразие. Как може да вмените, например престъпление за покупки през фондова борса? За какво говорим? Аз имам много дела, където виждам хора, неоснователно привличани като обвиняеми, за измислени престъпления. Това са дела, които ще се точат няколко години ще елиминират от бизнеса определени конкуренти, ще им дадат дискомфорт, ще им наложат забрана да пътуват зад граница, ще им пречат по всякакъв начин, а накрая ще изтекат в канала. След 5 години тормоз върху хората. Нещо, изключително тревожно. Това не е бизнесклимат и каквито и законови, икономически и социални мерки да прилагаме, ако това ще е бизнесклимата нещата не са на добре.
Радина Христова

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.