• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Петрол от въглероден двуокис? Швейцарци и германци го произведоха

Петрол от въглероден двуокис? Швейцарци и германци го произведоха

/КРОСС/ Можем ли в бъдеще да добиваме петрол не от недрата на Земята, а от въздуха, който дишаме? Млади швейцарски учени и предприемачи филтрират и рециклират емисиите въглероден двуокис във въздуха в околностите на Цюрих. А старт-ъп в Дрезден е намерил начин, как от рециклирания въглероден двуокис да произвежда продукт с качествата на черното злато, предава БНР.

Огромните филтриращи устройства на швейцарската фирма „Клаймуоркс" са поставени над завод за отпадъци край Цюрих. Според основателя на фирмата Ян Вурцбахер, преработката на въглеродния двуокис ще бъде основен елемент на опазването на околната среда. 900 тона въглероден двуокис годишно рециклират швейцарците. Ако филтрираме само 1 процент от глобалните емисии въглероден двуокис, то това означава, че трябва да разположим 750 хиляди контейнера в целия свят, а това е броя контейнери, които преминават за две седмици през пристанището в Шанхай, обяснява Ян Вурцбахер в Цюрих.

А в Дрезден старт-ъпът „Сънфайър" преработва рециклирания въглероден двуокис, който прилича на кремообразна бяла паста, до продукт, който спокойно може да се нарече изкуствен петрол. Процесът е много енергоемък. За това се използва енергия от възобновяеми източници. Нилс Алдаг, ръководител на проекта, уточнява: Ние преработваме въглеродния двуокис до продукт, който има същите качества като петрола. От този продукт може да се произведе всичко, което се произвежда от петрол - може да е подметката на обувките ви, може да е рамката на очилата ви, но също така и гориво.

Изкуственият петрол може би ще бъде особено интересен за авиопревозвачите, тъй като качествата му са най-близки до тези на керосина, твърдят учени от техническия университет в Берлин.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.