• 14 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8118
  •  GBP / BGN 2.2736
  •  CHF / BGN 1.9990
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Симеон Дянков: Гърция ще остане в Еврозоната

Симеон Дянков: Гърция ще остане в Еврозоната

/КРОСС/ Банките в Гърция няма да отворят до края на тази седмица. Дотогава няма да има и подписано споразумение, прогнозира бившият министър на финансите Симеон Дянков в интервю за BTV. Дългосрочната прогноза на Дянков е за оставане на Гърция в Европейския съюз и в Eврозоната и опрощаване на част от гръцкия дълг. Според ексминистъра на финансите нито гърците, нито Еврозоната искат да се стигне до сценарий, при който Гърция изоставя еврото.

До оставането на гърците обаче има още доста политически ходове от страна на премиера Алексис Ципрас, посочи Дянков: „Очаквам в следващите няколко дни той дори да обяви нови избори, с което ще спечели още време". „Няма смелост в това да кажеш „Не" на нещо, което не познаваш в подробности, каза Симеон Дянков в коментар на вчерашния референдум, на който 60 на сто от гърците гласуваха против споразумение с Еврозоната. „Освен че изостря позициите, този референдум няма никаква стойност в преговорите с Еврозоната. Следващ ход няма. Сближаване няма", посочи бившият финансов министър и допълни, че отрезвяването на гърците ще започне от утре.

Ако Дянков би бил министър на финансите на Гърция, „би показвал без толкова емоции и обиди данните на Международния валутен фонд - ако направите това, растежът ще бъде такъв. Не съветвам СИРИЗА, но съм говорил заедно с други европейски специалисти с финансовия министър на Гърция Янис Варуфакис. Гърците 30 години живееха с трупане на дългове. Варуфакис ми показа договорите с МВФ за последните пет години. Вижда се, че въпреки наложените мерки, подобрение няма. Дългът е твърде голям". 

„България е в далеч по-добро финансово състояние от Гърция", твърди Симеон Дянков.

Виновен за случилото се в КТБ е Иван Искров. Ролята на БНБ е да пази банковия сектор, а той не направи това. Банковата стабилност е грижа на гуверньора на БНБ, посочи Дянков.
„Изборът на ръководството на ГЕРБ бе Калин Христов. Тогава обаче станаха промени в парламента и Иван Искров остана шеф на БНБ. Натискът бе упражнен от значима фигура извън правителството. Спомнете си кои бяха водещите фигури в политиката през 2009 г.", каза още Дянков.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.