• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Пътуването през червееви дупки е възможно

Пътуването през червееви дупки е възможно

/КРОСС/ Трима учени от Харвардския и Стандфорския университет, Даниел Джафърис, Пин Гао и Арон Уол, са направили изчисления, че пътуванията през червееви дупки са възможни. До сега се спекулираше, че подобно пътуване би могло да позволи телепортация и на практика да е по-бързо от скоростта на светлината, предава CNET. Оказало се обаче, че пътуването през червееви дупки ще е по-бавно, отколкото ако се пътува по обичайния маршрут."Оказва се, че червеевите дупки не са ефективен начин за предвижване във Вселената", коментира Джафърис.

"Тези образувания, свързват две точки от пространството и времето, но това не е онова свързване в пряк път, който познаваме от киното", допълва ученият.

Джафърис отбелязва, че изследването набляга не толкова на възможността за пътешествие, колкото на съществуването на червеева дупка, през която може да премине светлина. Според ученият това е стъпка в посока на създаването на по-добра теория за квантовата гравитация.

"Реалният смисъл на тази работа е в нейната връзка с информационния парадокс на черната дупка и връзките между гравитацията и квантовата механика", пояснява Джафърис.

Теорията на тримата учени твърди, че две черни дупки, свързани на квантово ниво, могат да действат като червеева дупка, през които светлината може да пътува. Това означава, че светлината и информацията могат да бъдат извлечени от черна дупка. Понятието червеева дупка означава пряк път, тунел, през време пространството.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.