• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Първан Дангов: Искаме в Дупница да сме алтернатива на лошото

Първан Дангов: Искаме в Дупница да сме алтернатива на лошото

/КРОСС/ Първан Дангов е роден през 1970 г. в Дупница. Завършил е ветеринарна медицина. Избран е през 2003 г. за кмет на Дупница като кандидат на БСП. През 2004 г. печели наградата на института "Николай Добрев" за най-добър млад политик на левицата. Дангов започва публичния дебат за влиянието на "братя Галеви", заради което влиза в конфликт и с Румен Петков, който тогава още не е в АБВ и е министър на вътрешните работи от БСП. През 2007 г. губи общинските избори на балотаж срещу Атанас Янев, издигнат от инициативен комитет, начело с "братя Галеви". През 2011 г. става общински съветник като независим кандидат. Критикува Общинския съвет за корупционни практики. Сега е кандидат на "БСП за България" за кмет на Дупница. 

 

 "Вярвам в правото на човека да бъде защитен, а не пренебрегван. Знам, че трудът иска справедливо заплащане, а не експлоатация. Убеден съм, че всеки може да живее достойно, а не да оцелява. Местните избори са прекалено важни, за да ги оставим в ръцете на търговците на гласове". 

 

- Г-н Дангов, популярен сте сред хората в Дупница, понеже в годините критикувахте за корупция "братя Галеви", а и на леви общински съветници не прощавахте. Преодолени ли са сега вътрешните спорове в БСП?

- Ние към настоящия момент сме преодолели абсолютно всички противоречия, които сме имали. Те са били винаги принципни - за позиции, никога не са били лични нападки. Имали сме принципни различия, но стигнахме до извода, че те са работили в поза на хората. Твърдо сме решени да дадем отпор на безхаберното управление на общината от ГЕРБ в продължение на два мандата. Партийната организация е решена да стигнем до успех в предизборната битка. 

- Дупница е малко особен град, свързва се с престъпленията на т.нар. братя Галеви. Бяхте основна фигура в битката срещу тях и се оказахте прав, те в крайна сметка бяха осъдени. Но вие написахте и писмо до Бойко Борисов за безобразията и резултатът бе, че ви уволниха от БАБХ. Явно не ви е страх от последиците, когато се борите принципно. 

- Аз винаги съм имал последователна позиция и съм защитавал онова, което е справедливо за хората и за обществото. Винаги съм бил на страната на онези, които са били потискани, онеправдани, винаги съм казвал всичко на глас публично и съм отстоявал своите позиции. Разбира се, за всичко това съм си носил и последствията - и в държавната служба, и в обществено-политическия живот. 

- От години поставяте остро въпроса за битовите отпадъци в Дупница. Това ли продължава да бъде основен проблем в общината?

- Дупница има два основни проблема. Единият е влошената екологична обстановка и продължаващото вече 8 години горящо сметище. Този проблем и към днешна дата стои с особена острота. Управляващите от ГЕРБ абсолютно неглижират проблема с  оползотворяването на битовите отпадъци и не предлагат никакво решение. Дори напротив - имаше податки за реализиране на един голям проект за регионално депо, упорството им стигна дотам да изберат неподходящ терен в близост до с. Джерман, което се превърна наистина в боклукчарник. От това пострада и магистралата около Дупница преди около два месеца. И един от най-големите жилищни квартали в Бистрица всекидневно е обгазяван от горящото сметище. Там в момента се води като площадка за транспортиране на битовия отпадък до сметището във Филиповци, като общината е задължена с нормативни документи от държавата да го извозва дотам. Само че вместо това да се прави, сметището се запалва и битовият отпадък гори на място. Това са факти, които притесняват хората. Ние имаме готово решение за това, в спешен порядък там може да бъде изградена сепарираща инсталация, с което да бъдат осигурени и работни места, където да се отделя всичко, което подлежи на преработка като суровина и минимално количество да бъде транспортирано до сметището във Филиповци, като се спази законовата рамка. И там вече да бъде реализиран проект за рекултивация на старото сметище. Теренът е преотреден и няма никаква пречка да се реши проблемът с битовите отпадъци. 

- А вторият голям проблем?

- А вторият проблем е това, че Дупница в момента е на воден режим - не само градът, а и селата. Нещо, което беше забравено. Винаги съм казвал, че управляващите от ГЕРБ не решават нито един проблем трайно, напротив - действа се на парче, а ако нямат някакъв личен интерес, свързан с обществени поръчки и дивиденти за местния екип в лично качество, с нищо не се захващат. Давам за пример веднага близкото с. Баланово, което отстои на около 4 км от града, там от май месец водата е негодна за пиене, негодна е за битови нужди, алтернатива няма, селото е на воден режим. Нито е отишъл на място директорът на ВиК, нито пък настоящият кмет. Хората са забравени и не вярват, че някой може да им помогне. Управляващите от ГЕРБ съсипаха институциите. Една институция като ВиК, която е призвана да решава проблема с питейното водоснабдяване и за битови нужди, не работи ефективно. Такова е положението и в с. Самораново -голямо село, с около 2000 жители, такова е положението и в с. Крайници, и в с. Джерман, и в града. Вместо проблемите да бъдат решавани, те се задълбочават. И то от недалновидни управленски решения и липса на каквато и да било социална чувствителност и отговорност.

- Т.е. искате да се заемете с решаването един по един на тежките проблеми, без да се "разхвърляте" в самоцелни пиар акции?

- С моя екип имаме готови решения последователно да се заемем с всичко, което е належащо, и на първо място - проблема с битовите отпадъци и водоснабдяването.

- Освен тези, какви други спешни действия смятате да предприемете?

- Спешни действия се налагат и за цялостното реализиране на инфраструктурния проект в жилищен квартал Бистрица. Това е пример за лошо управление на пари от европейските фондове, които общината е спечелила. Този проект включваше подмяна на цялата подземна инфраструктура, ВиК и мръсен канал, само че изпълнението е крайно некачествено и там се носи в момента зловонна миризма, когато хората вървят по улиците и тротоарите. Заустването на дъждовната вода в мръсната канализация и непоставянето на предпазни съоръжения на шахтите, които да предотвратяват излизането на миризмите в атмосферния въздух, доведе дотам да се усеща неприятна миризма в целия квартал. Първата работа ще бъде фирмата да бъде незабавно извикана, за да си отстрани проблемите при некачественото изпълнение на проекта. Той беше за около 11 млн. лв., никакъв контрол не е оказван от страна на общината, да не говорим, че в хода на изпълнението бяха създадени редица неудобства на гражданите, свързани с недопускането на противопожарни услуги, линейки. Там има например един блок 59, който в момента е ограден от високи тротоари и предпазни съоръжения, до който нямат достъп нито машините на пожарната, нито линейките. 

- Казвали сте, че Дупница се управлява със страх, със заплахи, смятате ли, че вкорененият вече страх у хората може да бъде преодолян?

- Смятам за свой дълг да провокирам у хората активна гражданска позиция и публично говорене. Наистина се управлява със страх и заплахи, например за уволнение на държавни и общински служители, за да се чува само една позиция. Смятам като кмет да организирам ежедневни приемни в населените места, особено в селата, за да може управлението да има коректив.  И важни въпроси, които засягат големи инфраструктурни проекти, екологията, да бъдат решавани на консултативни референдуми, инициирани от нас, за да може гражданското общество да има позиция. Сега никой не обръща внимание на хората и те нямат вяра, че изборите променят нещо, ето това е голямото предизвикателство. Има апатия в хората и те не искат да гласуват. А високата избирателна активност е гаранция, че гражданското общество е живо и е в състояние да взима решения. В крайна сметка то ползва облагите на всичко онова, което се прави. 

- Какво послание отправяте към избирателите?

- Ние излизаме с послание за справедливост, защото в момента много хора се чувстват пренебрегнати, несправедливо захвърлени в ъгъла. Справедливост на улицата, справедливост в работата, справедливост, ако щете, за хората на наемния труд за справедливи доходи и заплащане. Справедливостта обаче може да дойде само и единствено с промяна на статуквото в момента не само в Дупница, но и в държавата. За да можем да бъдем добра алтернатива на лошото. Смятаме да предложим визия за добро управление в близките 10-15 години оттук нататък. 

*Източник: https://duma.bg/

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.