• 03 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Бетонът върху дюните се дава под наем за 17 лв. на ден

Бетонът върху дюните се дава под наем за 17 лв. на ден

/КРОСС/ Бетонът върху защитените дюни на къмпинг „Юг" се отдава под наем за 17 лв. на ден, установи проверка на в. „Преса". Бетонните основи бяха изляти за изграждането на бунгала, но след широкия обществен отзвук скандалният строеж беше спрян.
„фактът, че строителните дейности са замразени, не означава, че не можем да ползваме тези терени. Парцелът е изключително атрактивен, намира се на първа линия. На мястото ще бъдат поставени каравани или кемпери. Цената им е по 17 лв. на ден, или 1750 лв. за целия летен сезон", обяви Стамо Стамов, представител на Иф „форест", стопанин на къмпинг „Юг".
Третата серия от скандала „Дюнигейт" гръмна в края на април т.г, когато еколози разпространиха в социалните мрежи снимки на изливането на бетон върху защитени от закона пясъчни хълмове.
Наличието на дюни в този район обаче не е отразено в специализираните кадастрални карти, изготвени след тригодишно обследване. Последва проверка на междуведомствена експертна комисия с участието на учени от БАН, чието становище попари надеждите на инвеститора. Според нея бетонът е излят върху сиви дюни, а строителството върху тях е забранено.
На 27 април т.г. в Бургас министърът на околната среда и водите Ивелина Василева обяви, че бетонът ще бъде премахнат. Към настоящия момент собственикът обаче няма намерение да се съобрази с предписанията. От Иф „фаворит" се готвят за тежка съдебна битка, с която да оспорват ветото за строителство.
Казусът с дюните на къмпинг „Юг" се завъртя в абсурдна въртележка между чиновници и институции, които взаимно си прехвърлят проблема.
От РИОСВ-Бургас, които в края на април издадоха предписание за премахването на бетона, вчера уточниха, че въпросът вече не е в тяхната компетенция, а в правомощията на кмета на Царево, до когото било и изпратено предписанието. „Според Закона за устройство на черноморското крайбрежие и Закона за устройство на територията той трябва да предприеме действията за премахване на бетона. Изпратили сме писмо до него", обясни пресаташето на екоинспекцията Стефка Калъчева.
„За да не се допусне поредното недоразумение, сме изпратили допълнителни запитвания до Министерството на околната среда и водите и до Министерството на регионалното развитие. Никой няма да прави нищо, без да има приключила процедура. Ако съдът постанови, че това са дюни, бетонните отливки ще бъдат премахнати", каза кметът на Царево Георги Лапчев.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

mary ann

Внимание, моля !!! имате нужда от спешно заем? Предлагам без обезпечение и без авансово плащане за заем при ниска лихва от 2%, всичко, което трябва да направите, за да получите вашия кредит е да се регистрирате при нас! свържете се с мен чрез (maryannalfredo@outlook.com)

16.05.2015 10:06:18

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.