• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Незаконната пристройка на джамията в София остава без ток и вода

Незаконната пристройка на джамията в София остава без ток и вода

София /КРОСС/ Токът и водата в незаконната пристройка към джамията "Баня Баши", където има тоалетна и кухня, трябва да бъде спрян в четвъртък - 20 август. Това става ясно от отговора на Министерството на регионалното развитие (МРРБ) до Mediapool.
Дирекцията за национален и строителен контрол (ДНСК) е издала заповед за премахване на незаконния строеж, но тя се обжалва от Главното мюфтийство пред съда, казаха от МРРБ.
Главният секретар на Главното мюфтийство Ахмед Ахмедов, който е оторизиран да даде информация по случая, не беше открит от Mediapool.
Незаконният строеж в центъра на София, който е на метри от Министерския съвет и Направление "Архитектура и градоустройство", беше установен неотдавна от Столична община след подаден сигнал.
Външната пристройка към джамията е напълно готова. Тя рязко контрастира с молитвения дом, строен преди близо пет века, който е паметник на културата с национално значение и нарушава цялостния облик на архитектурния ансамбъл.
В пристройката има кухня и тоалетна, като горната й част се ползва за молитви на открито от вярващите, защото местата вътре в джамията не достигат.
Пристройките са направени без никакви строителни книжа. Не е искано разрешение нито от ДНСК, нито от Столична община.
Преди време служител от джамията каза пред Mediapool, че са направили ремонт на външната тоалетна, която е пострадала при нападението на "Атака" през май 2011 г.
Главното мюфтийство няма намерение да премахне незаконния обект доброволно, защото е обжалвало заповедите на ДНСК. Предстоят съдебни дела преди те да влязат в сила.
Освен заповеди за премахване, ДНСК са издали и заповеди за забрана ползването на незаконните строежи - външна тоалетна и кухня към джамия "Баня Баши", се казва в отговора на МРРБ.
Искането на Мюсюлманско вероизповедание за спиране на изпълнението на заповедите за забрана на ползване на незаконните строежи е отхвърлено от Административен съд в София на 14 август, казаха от МРРБ.
Заповедите за спиране на тока и водата също са обжалвани, но по силата на Закона за устройство на територията подобни заповеди се изпълняват предварително, без да се чака влизането им в сила. Предстои прекъсване на захранването с ток и вода, е посочено в съобщението на регионалното министерство.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.