• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

„Ислямска държава” търси петролни мениджъри срещу 220 хил. долара годишно

„Ислямска държава” търси петролни мениджъри срещу 220 хил. долара годишно

/КРОСС/ „Ислямска държава" е пуснала тайно обяви за търсене на експерти професионалисти, които да управляват петролните рафинерии и да движат петролния бизнес на терористичната организация, съобщава лондонският The Times.

Използвайки агенти на черния пазар, „Ислямска държава" предлага заплата от 220 хил. долара годишно за поста. В момента под неин контрол са 11 петролни полета в Ирак и Сирия, от които терористичната организация реализира от юни насам всеки ден продажби на стойност повече от 3 млн. долара. Но след серия от инциденти и непрофесионални решения печалбите са паднали с близо две трети.

Досега джихадистите разчитаха чрез заплахи и изтезания да принудят шефовете на петролните кладенци и рафинерии да изпълняват техните заповеди, но се оказа, че така предприятията не би могло да работят ефективно. Физическата разправа с мениджърите и професионалистите, които не желаят да се подчиняват на терора на джихадистите само обезкърви предприятията и сега те работят с намален капацитет. Затова сега те са решили да намерят професионални мениджъри, които предварително са съгласни да работят според техните условия.

Обявите за работа се разпространяват чрез ислямската мрежа от интернет сайтове. Робин Милс от консултантската фирма Manaar Energy от Дубай коментира, че предложението на джихадистите не е особено атрактивно за добрите мениджъри в бранша, които получават много повече в добрите петролни компании.

Милс казва също така, че джихадистите търсят активно и купувачи за своя петрол, който те сега предлагат на черно и чрез посредници контрабандисти.

Според вашингтонския петролен консултант Матю Рийд, „Ислямска държава" трудно би могло да намери сериозни търговци и компании, които биха се заели да продават нейния контрабанден петрол. „Бих казал, че на този етап този петрол е радиоактивен, т.е. никой не смее да се докосва до него", коментира Рийд за CBC News.

Това означава, че на този етап джихадистите са принудени да изнасят петрол единствено с помощта на посредници - хора, които притежават собствени камиони-цистерни и поддържат връзки с контрабандистите в бранша в страни като Ирак, Сирия и Югоизточна Турция. „Засега те са в състояние да реализират доста скромни количества, защото транспортират петрола единствено с камиони-цистерни, доставящи горивото до контрабандни бензиностанции", казва Рийд. - А една цистерна не може да транспортира кой знае колко петрол".

Терористичната организация ограбва петролните рафинерии и кладенци още от началото на своята офанзива през 2012 година. Миналия месец джихадистите обявиха официално, че са назначили свой „министър на петрола", който ще ръководи нелегалната индустрия. Досега „Ислямска държава" са сложили ръка върху петролните полета в Сасан, Адли и Садид в Ирак, както и Омар в Сирия, като едновременно с това контролират рафинериите в Тикрит, Аксас и Фалуджа. Най-голямата иракска петролна рафинерия Баиджи, на около 200 км северно от Багдад, също е под обсада от началото на юни и се предполага, че е основният източник на приходи за джихадистите. Те произвеждат по около 80 хиляди барела дневно и печелят средно по 25 долара на барел.

Производството обаче непрекъснато пада, поради продължаващите сражение около рафинерията, която от юни досега е преминавала три пъти ту в едните, ту в другите ръце. В момента иракските въоръжени сили се намират на около 4-5 км от град Баиджи и предстоят решителни сражения за контрол над града и рафинерията.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.