• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 23°C

Джокович даде сет на Шаповалов, но продължи към осминафиналите

Джокович даде сет на Шаповалов, но продължи към осминафиналите

/КРОСС/ Новак Джокович си гарантира участие на осминафиналите в Australian Open след победа над младия талант Денис Шаповалов 6:3, 6:4, 4:6, 6:0. Шесткратният шампион показа две лица в срещата, като през голямата част беше на много високо ниво, но на моменти загуби концентрация. Той се нуждаеше от 2.25 часа, за да пречупи 27-ия в света.

За пръв път от началото на турнира Джокович даде сет на съперника си. Дотук той имаше две трисетови победи над Мичел Крюгер и Жо-Вилфред Цонга.

При 15-ото си участие в Мелбърн световният №1 стига за 12-и път до втората седмица. Джокович има две отпадания в първи кръг (2005 и 2006) и едно във втори (2017 г.). През миналата година сърбинът напусна именно в осминафиналите, където изненадващо загуби от корееца Хьон Чун.

В следващия кръг Джокович ще срещне Данийл Медведев, срещу когото има две победи в два мача.

"След загубения сет се опитах да укротя бурята, да се успокоя. Той игра добре в третия сет и показа качествата си, докато аз допуснах срив", каза Джокович.

Той изрази несъгласието си с пускането на светлините в 17 ч. местно време. Това предизвика нерви от негова страна по време на мача. "Мисля, че няма нужда, всички виждаме топката добре, но ми обясниха, че го правят заради камерите".

Джоокович завърши срещата с пет аса и четири двойни грешки. Той сервираше около 60%, като спечели 75% от точките при първото си подаване. Сърбинът реализира едва 16 уинъра по време на двубоя, но принуди Шаповалов да греши много. Непредизвиканите грешки за канадеца бяха 57 срещу 21 уинъра.


Мачът започна с много стабилна игра на Джокович, който още в третия гейм успя да пробие подаването на своя съперник и да поведе с 2:1. Серията от поредни геймове на сърбина се увеличи до четири, за да поведе той още по-уверено. Едва тогава Шаповалов го спря, когато на свой ред проби, но не успя да задържи момента на психологическо предимство.

Канадецът изигра неубедителен девети гейм, който позволи на Джокович да пробие и да затвори първата част с 6:3.

Двамата играеха бързо, с размяна на много удари от основната линия, а дългите разигравания липсваха. Във втория сет геймовете приключваха много бързо и без да има точки за пробив за някой от двамата тенисисти. Все пак в последния възможен момент Джокович отново проби и спечели втората част с 6:4.

Загубеният втори сет окончателно свали гарда на Шаповалов и той се предаде лесно в третата част. Световният №1 поведе бързо с 3:0 преди канадецът да открие сметката си в сета.


Всичко изглеждаше приключило, след като Джокович имаше аванс от 4:2 и свой сервис, но допусна колебания, а освен това започна да недоволства от светлината, което допълнително го разконцентрира. Осветлението на корта беше запалено заради телевизионното излъчване , което ядоса шесткратният първенец. Шаповалов стигна до едва втората си точка за пробив и отново взе подаването на световния №1.

Канадецът спечели последните четири гейма от сета, с което върна интригата в срещата. Той стана и първият тенисист през тази година, който взима сет от Джокович в Мелбърн.


Сърбинът получи и предупреждение от съдията на стола, заради нецензурен език и няколко случая, в които изпусна нервите си. Въпреки всичко Джокович успя да се събере и да заиграе на нивото от първите два сета. Той без проблеми поведе с 4:0, като реализира два пробива.


В крайна сметка Шаповалов не успя да се възстанови и дори не взе гейм в четвъртата част, напускайки надпреварата.

Следващият съперник на Джокович Медведев победи бившия представител на топ 10 Давид Гофен. 6:2, 7:6 (3), 6:3 след 2.03 часа игра.

След два мача с по пет сета, този път лесно напред продължи Кей Нишикори. Японецът, който е девети в ранглистата победи със 7:6 (6), 6:1, 6:2 Жоао Соуса от Португалия. Нишикори ще играе в осминафиналите с Пабло Кареньо-Буста, който надви Фабио Фонини в четири сета.

В осминафиналите ще играе и Милош Раонич, който се справи в три сета с Пиер Юг Ербер - 6:4, 6:4, 7:6 (6). Канадецът се нуждаеше от 2.04 часа, за да продължи напред, като записа 24 аса в срещата.

В следващата фаза той ще чака Александър Зверев или представителят на домакините Алекс Болт.

При дамите очаквани победи записаха Наоми Осака, Мадисън Кийс и Елина Свитолина. Осака имаше трудности срещу Хсиех от Тайпе, като трябваше да обръща след 5:7, 6:4, 6:1. След три сета напред продължи и Свитолина, която победи китайката Жанг 4:6, 6:4, 7:5. Мадисън Кийс имаше най-лесен двубой, като победи Елизе Мертенс с 6:3, 6:2.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.