• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Призив на учени: Дайте новия серум за ебола

Призив на учени: Дайте новия серум за ебола

/КРОСС/ Трима специалисти по вируса Ебола, отнел живота на близо 900 души в няколко африкански държави, призоваха за доставката на експериментално лекарство за засегнатите от бедствието страни, пише Le Figaro.

Американските медици, които бяха евакуирани от Либерия заради зараза с ебола и сега се лекуват в клиники в САЩ, били подложени на това експериментално лечение, преди да бъдат транспортирани към родината си, посочват тримата експерти. Сред тях е белгийският доктор Петер Пио, откривател на вируса през 1976 г. Заедно с Дейвид Хейман и Джеръми Фарар, видни специалисти по ебола, Пио посочва, че има няколко противовирусни медикамента и ваксини в процес на изследване, които биха могли да бъдат използвани. Триото призовава Световната здравна организация, единствения орган с необходим международен авторитет, за да разрешава използването на експериментални методи за лечение, сега да влезе в тази своя роля.

Д-р Антъни Фаучи, директор на американския Институт за алергии и инфекциозни болести, пък признава, че експерименталният серум, вливан на двамата заразени американци, е ефикасен до известна степен. Засега обаче не може да се каже, че лечението с него е обещаващо.

В същото време президентът на Сиера Леоне - Ърнест Баи Корома, разпореди разполагането на стотици войници в центровете за борба с ебола. Те са разположени предимно в източната част и приютяват разболелите се. Военните ще осигуряват спазването на карантината и трябва да попречат на роднините да вземат болните без разрешение от лекарите. Като предпазни мярка пък британската авиокомпания British Airways обяви, че спира поне до 31 август полетите си до Либерия и Сиера Леоне, след подобно решение на Emirates, което влезе в сила от събота. Германия също препоръча да не се пътува до двете страни, както и до Гвинея.

Нигерия от своя страна потвърди пет нови случая на болестта в Лагос, както и втори смъртен. Все още обаче броят на заразените в страната остава малък - само седем души.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.