• 15 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8056
  •  GBP / BGN 2.2785
  •  CHF / BGN 1.9957
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Паниката около подозренията за Ебола здравният министър възприе като стрес-тест

Паниката около подозренията за Ебола здравният министър възприе като стрес-тест

/КРОСС/„За 10 часа от информацията за наличие на пациент със съмнение за Ебола до излизане на отрицателните резултати от направената проба стана ясно, че координацията между институциите е добра и държавата може да се справи в такава кризисна ситуация и могат да реагират адекватно. Отчитайки добрата реакция и плана от мерки, изказвам благодарност на екипите, които през тези 10 часа работеха по ноти". Това заяви здравнията министър Петър Москов на извънреден брифинг в МЗ по повод подозренията, че вирусът Ебола е достигнал България. 

По думите му стои отворен въпросът по какъв начин, при влизането на лица, идващи от страни, където е разпространена заразата, българските власти да ни уведомяват.

„Ще открием телефонна линия, където ще очакваме хората да уведомяват здравните власти, ще бъдат консултирани с лекари. Например - здрав човек влиза на границата и единственото, което би повишило вниманието към него е, че идва от страни, където е разпространена Ебола", добави Москов.

„Предпочитам това да бъде свръхреакция, отколкото да допуснем разпространието на тази зараза в страната. Ще доставим специфичното защитно облекло в поделенията на районните здравни инспекции, в спешната помощ, местата за пребиваване на чужди граждани", обяви още здравният министър.

По думите му това е бил „стрес тест", който показал, че България е готова да отговори на това предизвикателство.

„Засега няма причина да повишаваме нивото си на тревожност. За тези 10 часа изолирахме възможността, тя да бъде разпространена на територията на България", добави той.

„Изводът, който трябва да се направи, че пациент, който е бил в застрашена страна не трябва да бъде разкарван по различни болници, той трябва да бъде отправен директно към инфекциозно отделение. Не бива и да се вдига медиен шум и да плащат хората", каза непосредствено преди пресконференцията в Министерството на здравеопазването проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Вчера вечерта беше оповестено, че български гражданин със симптоми, подобни на грип, и съмение за зараза с вируса Ебола, е настанен в Клиниката по инфекциозни болести във Военно-медицинската академия и са започнали всички диагностични и лечебни дейности. 

В Министерството на здравеопазването е постъпила информация от болница „Токуда" за български гражданин, пристигнал от Сиера Леоне със симптоми, подобни на грип. Пациентът е прегледан и преценен като случай, подлежащ на клинично наблюдение и допълнителни лабораторни изследвания. Поставен е в режим на изолация във Военно-медицинска академия.

Според приетите протоколи за действие, препоръчани от Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията, нашите здравните власти са предприели необходимите действия по установяване и изолиране на лицата, били в контакт с пациента. Заместник-министърът на здравеопазването, д-р Ваньо Шарков посочи, че са изолирани около 20 души, които са били в контакт с пациента. Но това не означава, че тези хора са болни. Те са абсолютно здрави. Нямат симптомите на вируса, просто са под наблюдение и затова казвам, че сме предприели мерки, дори повече от предписанията, само и само да има спокойствие, посочи Ваньо Шарков.

В 3,45 ч. тази нощ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев докладва в щаба на Министерство на здравеопазването, че резултатите от изследванията на хоспитализирания във Военномедицинска академия пациент, завърнал се от Сиера Леоне, не показват съдържание на вируса ебола в кръвта му.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.