• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

ЕБВР: Една трета от населението на Западните Балкани живее в чужбина

ЕБВР: Една трета от населението на Западните Балкани живее в чужбина

/КРОСС/ Според последни данни, близо 6 милиона души в западния балкански регион в момента живеят в чужбина – 1/3 от населението на Западните Балкани, заяви президентът на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) Сума Чакрабарти.

„Независимо от факта, че тези хора изпращат значителна сума пари по родните си места, техните таланти се използват от други страни. Също така паричните преводи не оказват значително въздействие върху развитието на страната. Те ограничават и желанието за работа на онези, които са останали „у дома“, каза за РТС, цитиран от МИА.

Анализите на ЕБВР показват, при изселването страните все по-често са напускани от висококвалифицирани кадри, отколкото от служители със средни знания и умения.

Президентът на ЕБВР каза още, че миграцията на квалифицирани работници има отрицателно въздействие върху производителността, но негативен ефект на растежа може да оказва и отклоняването на нискоквалифицирана работна сила.

„Емиграцията, особено на млади обучени кадри, е сериозен проблем за Западните Балкани. Тя е мотивирана от разликата в доходите в сравнение със страните от Европа. Но на миграцията влияе и недоволството от вътрешните политически и икономически условия“, каза Чакрабарти.

Според него решаването на проблема с миграцията е много трудно.

„Не става въпрос само за повишаване на равнището на доходите, което е трудно само по себе си, но и за създаването на по-добри условия на живот на местно и национално ниво. Това предполага по-добро функциониране на обществените институции, които трябва да служат на хората, вместо да усложняват живота им. Трябва също да се предлагат и висококвалифицирани здравни грижи и образование, но и съдебна система, в рамките на която съдебните процеси ще бъдат справедливи и няма да продължават с години“, уточни Чакрабарти.

„Това включва и достъп до качествено водоснабдяване, както и услуги за пречистване на отпадъчните води и добро качество на въздуха. Това трябва да бъде приоритет за действащите в сферата на икономическата политика, както са приоритет и по-добрите пътища и железопътен транспорт“, посочи президентът на ЕБВР.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.