• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Теменужка Петкова: Ползотворното ни сътрудничество с ЕБВР трябва да продължи

Теменужка Петкова: Ползотворното ни сътрудничество с ЕБВР трябва да продължи

/КРОСС/„Имаме изключително ползотворно сътрудничество с ЕБВР, което трябва да продължи". Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която се срещна с директора на дирекция „Ядрена безопасност" в ЕБВР Винс Новак и директора на локалния офис на ЕБВР в България Даниел Берг. Двете страни оцениха като особено успешни проектите, изпълнявани по линия на Международен фонд „Козлодуй" и откроиха сред тях този за енергийна ефективност. „Едно евро, инвестирано от МФК в този проект, привлича 3-4 евро в икономиката", илюстрира успеха Винс Новак. По думите на Даниел Берг това е пряка полза във връзка със смекчаване на последиците от затваряне на блоковете 1-4 в АЕЦ „Козлодуй". От страна на Европейската сметна палата предстои одит на проектите, финансирани от Международен фонд Козлодуй, стана ясно по време на срещата. И двете страни се съгласиха, че постигнатият напредък трябва да бъде продължен.

Гостите от ЕБВР запознаха министър Петкова с хода на проектите за изграждане на система за плазмено изгаряне и на съоръжение за извличане и преработка на твърдата фаза от резервоарите с концентрат от изпаряване, както и проекта за хранилище за сухо съхранение на отработеното ядрено гориво. По отношение на първия проект е необходимо да бъдат заделени средства от националния фонд РАО за осигуряване на национално съфинансиране, подчерта г-н Новак. Министър Петкова информира представителите на банката, че за системата за плазмено изгаряне вече са осигурени 4 млн. лева от националния бюджет. В момента експертите анализират необходимостта от осигуряване на допълнителен финансов ресурс за изграждането на съоръжение за извличане и преработка на твърдата фаза от резервоарите с концентрат от изпаряване. По думите на министър Петкова решение в тази посока ще бъде взето в най-скоро време.

По отношение на хранилището за сухо съхранение на отработеното ядрено гориво съществува риск ЕК да поиска връщане на средствата в размер на 12 млн. евро, използвани за разширяване капацитета на съоръжението, ако не бъде обоснована необходимостта от такова разширяване. Министър Петкова увери представителите на ЕБВР, че министерството се отнася с необходимата сериозност към въпроса и в близките месеци ще има решение по него.

Изграждането на интерконекторната връзка с Гърция също бе една от темите на разговора на министър Петкова с Винс Новак и Даниел Берг. Тя благодари за подкрепата на ЕБВР по отношение на този проект и увери своите гости, че енергийната независимост на страната е основен приоритет на правителството. В този контекст изграждането на интерконекторните връзки със съседните държави са ключови проекти за нас, каза още тя.

Международен фонд "Козлодуй" (МФК) е създаден с Рамковото споразумение между ЕБВР и България, подписано на 15.06.2001г. с цел управление на безвъзмездната помощ, отпусната от ЕК за намаляване на последиците от предсрочното извеждане от експлоатация на блокове на АЕЦ "Козлодуй". Фондът финансира проекти в следните две области:
• Дейности за извеждане на блокове 1-4 от експлоатация на блокове 1-4 на АЕЦ „Козлодуй" (т.нар. ядрен прозорец)
• Мерки, които подпомагат необходимото преструктуриране, рехабилитация и модернизация на секторите производство, пренос и разпределение на енергия, както и повишаване на енергийната ефективност (т.нар. неядрен прозорец)

В Договора за присъединяване на България към ЕС за МФК е предвидена сумата от 550 млн. евро за периода 2001-2009 година. За периода 2010-2013г. са отпуснати допълнителни допълнително 300 млн. евро. За периода 2014-2020г. на България са отпуснати 283 млн. евро, които ще бъдат изразходвани само за проекти от ядрения прозорец.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Красимир

Сега слушах по ТВ7 поредните "изказвания" на гробокопачите на България. Никакви печалби от ЮП, нула печалба от ЩП (ББ). Боже слез да си прибереш вересиите защото не можеш да ги вземеш на един път.

08.12.2014 15:36:40

Анонимен

Плюй! Плюй!

08.12.2014 13:17:04

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.