• 23 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Китай с най-ниска раждаемост от 70 години

Китай с най-ниска раждаемост от 70 години

/КРОСС/ Краят на „политиката за едно дете" не можа да спре намаляващата раждаемост в Китай, съобщи Би Би Си. Нивото на раждаемостта е спаднал до най-ниското си ниво от създаването на Китайската народна република преди 70 години - въпреки премахването на „политиката за едно дете".

Коефициентът на раждаемост е 10,48 на хиляда през 2019 г. - най-ниският от 1949 г., съобщи Националното статистическо бюро. Броят на бебетата, родени през 2019 г., спадна с 580 000 до 14,65 милиона.

Раждаемостта в страната намалява от години и това е предизвикателство пред втората най-голяма икономика в света. Въпреки намаляването на раждаемостта, населението на Китай достигна 1,4 милиарда през 2019 г., съобщи статистическото бюро.

Смъртността през 2019 г. е била 7,14 на хиляда - което води до "естествен прираст" от 3,34%.

През 1979 г. китайското правителство въведе общонационална „политика за едно дете" - с различни изключения - за забавяне на растежа на населението.

Семействата, нарушили правилото бяха изправени пред глоби, загуба на работа и понякога принудителни аборти. Но политиката е обвинявана за тежкия дисбаланс между половете - мъжете все още надхвърлят жените с повече от 30 милиона, сочат данните за 2019 г.

През 2015 г. правителството прекрати „политиката за едно дете" и позволи на двойките да имат две деца. Но тази реформа не успя да обърне спадащата раждаемост в страната.

Експертите казват, че това е така, защото облекчаването на политиката не беше придружено с други важни промени, които подкрепят семействата: парична подкрепа за отглеждане на деца и увеличен отпуск по майчинство.

Повечето хора всъщност не могат да си позволят повече от едно дете, казват анализатори.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.