• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Експерти на БСП посъветваха софиянци: Упражнявайте граждански контрол върху санирането

Експерти на БСП посъветваха софиянци: Упражнявайте граждански контрол върху санирането

/КРОСС/ На 29 юни, в постоянната приемна на БСП - София на ул. "Леге" №10, общинският съветник Марин Стоянов, експертът към постоянната комисия по "Инженерна инфраструктура и енергийно планиране" на СОС Валентина Узунова и енергийният одитор инж. Цветко Шоков консултираха софиянци по програмата за саниране и енергийна ефективност. Те ще бъдат на разположение всеки четвъртък от 15:00 до 17:00 часа. Гражданите поставиха своите проблеми, свързани, както с Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, така и с взаимоотношения между съседи и частично изпълнение на фасадни изолации в сгради.

В разговорите с хората имаше множество въпроси за това, какво трябва да правят по време на изпълнението на мерките за енергийна ефективност в техните сгради. Съветите, които дадоха експертите са свързани с три важни стъпки. Собствениците трябва да се запознаят с енергийното обследване на сградата, със сертификата за енергийни характеристики и с техническото обследване и техническия паспорт на сградата. Съгласно Закона за енергийната ефективност те трябва да получат копия от тези документи. На второ място трябва да получат информация за предписаните енергоспестяващи мерки и остойностяването им. Също така, от самото начало на строителството да се оказва граждански контрол от страна на собствениците на жилища, като се следи за качеството на материалите чрез заснимане на етикетите или други отличителни знаци и характеристики на строителни материали, дограми, изолации и други. Да се консултират със специалисти тези материали съотносими ли са към изпълняваните мерки за енергийна ефективност. Да се следи и документира начина, по който се изпълняват някои от строителните операции, като полагане на изолации, поставяне на дюбели, мазилки и други.

Препоръката за самостоятелен граждански контрол ще допринесе за по-качественото изпълнение на строителните дейности, а от там и повишаването на енергийната ефективност в сградите, обект на Националната програма за енергийна ефективност в многофамилните жилищни сгради.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.