• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

БНТ с позиция срещу репортаж на "Господари на ефира"

БНТ с позиция срещу репортаж на "Господари на ефира"

/КРОСС/От години предаването „Господари на ефира" си е присвоило ролята на морален съдник, отскоро - на своите колеги - журналисти. Били сме герои на негови материали, не сме възразявали. Но сега имаме право да заявим от свое име, че т.н. „скункс", връчен на Вяра Анкова на 14.1.2016, е изключително несправедлива манипулация.

За всички нас бе абсолютно ясно, включително и от официалните съобщения на БНТ, че предаването на Валя Ахчиева за ваксините не бе свалено, а само отложено. И че Валя Ахчиева поиска разрешение предаването да бъде излъчено в други медии, не го получи и после то мистериозно изтече в мрежата.

Да бъде обвинена БНТ за това е некоректно без проверка на фактите. По тази логика всеки, който иска да прокара нещо, може да го даде на друга медия - и после да обвини институцията, че го е допуснала. Не ни се вярва, че това е някакъв нов вид рекет.

Не приемаме да ни приписват слаба обществена чувствителност; каква по-голяма реакция искате от това да пуснеш извънреден брой на „БНТ Такси" за съдебната система тогава, когато темата е гореща? Да не говорим за обвиненията в липса на прозрачност. БНТ буквално заля мрежата с отговори на всеки, който се заинтересува от случая.

Нелепа е претенцията на „Господари на ефира" да бъде едновременно програмен редактор и консултант по съдържанието на БНТ. Всички тези работи при нас се вършат достатъчно публично - и не виждаме защо едно забавно предаване иска да реди програмната ни схема. Нещо повече, всички решения по казуса са взимани от съответните продуценти, със съгласието, но не под натиска на генералния директор Вяра Анкова. Никакъв външен натиск към продуцентите и БНТ не е имало /към Валя Ахчиева не знаем/.

И ние разбираме от монтаж. Знаем как с избрани пасажи, с повторения на вече отговорени въпроси и с монтирано зад кадър хихикане всяка теза може да бъде обърната в антитеза.

Следователно, при наличието на всички тези факти, ние имаме право да попитаме:
1. Кое сериозно разследване се излъчва без никаква редакторска проверка, със сценарий, връчен след поискване във вечерта преди деня на излъчване? Защото такъв беше случаят с въпросното предаване.
2. Защо „Господари на ефира" реши да прави тази тема, въпреки многобройните публични опровержения на БНТ и въпреки факта, че предаването на Валя Ахчиева беше предвидено за излъчване - и излъчено същата вечер?
3. Има ли натиск или поръчка за излъчване на манипулацията със скункса?
4. Има ли някой член на екипа на „Господари на ефира" някакъв интерес /минал, настоящ или бъдещ/, свързан с БНТ?

Нека тези въпроси не Ви се струват странни. „Господари на ефира", пък и други колеги, питат за нашата кухня и ние отговаряме. Сега те трябва да отговорят честно за своята.

Не защитаваме генерален директор, а принципи. Недоумяваме как се легитимират похвати, заради които хората намразват думата „журналист". Искаме да чуем мнението на други колеги: те приемат ли това?

И най-важното. Възмутени сме, че в България черното може да се нарече бяло. Че лъжата може да бъде наречена истина, мошеникът - герой, а публичните биографии на хора, работили честно за името си, могат да бъдат най-безобразно окаляни с дръзка и нечестна манипулация.

Ние работим в БНТ заради своите имена; затова, че обичаме своята телевизия - националната телевизия на българските граждани. И затова няма да мълчим.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

"Господари на ефира" е едно от най-гнусните предаване в ефира ни. Съществуването му е най-вече свидетелство за ширещата се дебилност сред публиката му, която възторжено гради рейтинга на просташката шутовщина. Че "разследванията" им са мърляви не ме учудва, важно е да се сервира поредната порция помия на олигофреничния зрител.

16.01.2016 12:44:05

Анонимен

Позицията е от типа "гузен негонен бяга". БНТ, излагате се.

15.01.2016 22:38:30

Анонимен

Поздравления за реакцията и за позицията че трябва да спрем всякакви опити за манипулация на общественото мнение.Крайно време е лъжата като национален спорт да се ограничи.Тогава вероятно ще се възстанови доверието между хората и към институциите.

15.01.2016 22:18:15

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.