• 24 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8019
  •  GBP / BGN 2.2963
  •  CHF / BGN 1.9742
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Египет губи $280 милиона на месец заради отменените полети

Египет губи $280 милиона на месец заради отменените полети

/КРОСС/Египет ще губи 2.2 милиарда египетски лири (280 милиона долара) на месец след решението на Русия и Великобритания да спрат полетите до страната във връзка с катастрофата с руския самолет, в която загинаха 224 души, предаде "Ройтерс", като цитира министърът на туризма Хишам Зазу.

Лондон спря полетите до курортния град Шарм ел Шейх 4 дни, след като "Еърбъс А321" на руската компания "Когалимавиа" се разби на Синайския полуостров на 31 октомври, заради вероятността на борда на самолета да е имало бомба. По-късно още няколко европейски страни и Русия също отмениха полетите до всички египетски летища.

Според Зазу руските и британските туристи представляват две трети от всички почиващи в Шарм ел Шейх. Само в Хургада - един от най-големите египетски курорти, руснаците са 50% от всички туристи.

Министърът обяви, че правителството планира да започне кампания за подобряване на имиджа на Египет във Великобритания и Русия след "негативните последици от публикациите в западните медии". Кампанията ще струва 5 милиона долара.

Високопоставен руски служител коментира, че не може се очаква забраната на Москва за полети до Египет да бъде отменена скоро.

"Това ще продължи дълго. Колко точно не мога да кажа, но смятам, че ще е поне за няколко месеца", заяви пред РИА "Новости" Сергей Иванов, ръководител на администрацията на президента Владимир Путин.

Иванов допълни, че трябва да бъдат вземи мерки за подобряване на сигурността не само в Шарм ел Шейх, но и в Хургада и Кайро - "местата, откъдето минават руските самолети".

Зазу обясни, че Египет ще се опита да компенсира загубите от отменените полети, като насърчи вътрешния туризъм, като се опита да привлече посетители от страните от Персийския залив и улесни издаването на визи за жители на Северна Африка.

Приходите от туризма са важен източник на чужда валута в Египет. Резервите на страната намаляха драстично след политическата нестабилност, обзела страната след падането на режима на Хосни Мубарак през 2011 г.

Миналата година страната са посетили 10 милиона туристи при 14.7 милиона през 2010 г. управляващите в Кайро се надяваха тази година секторът да отбележи скромен растеж, но след катастрофата в Синай точно преди разгара на зимния туристически сезон, вероятно ще осуети тези планове.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.