• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Българин разработи брайлов екран за таблети и телефони

Българин разработи брайлов екран за таблети и телефони

/КРОСС/ Брайловият екран в помощ на хора със зрителни увреждания вече е патентован. Изобретението ще помага на незрящи чрез създаването на текстови и компютърен интерфейс. Автор на брайловия екран е проф. Димитър Карастоянов от Института по информационни и комуникационни технологии при Българската академия на науките и неговият екип.

Решението за патента е издадено на 31.01.2017 г., но заявката за изобретението е подадена няколко години по-рано, а разработването на екрана е още по-отдавна. През 2009 година професорът има договор с Фонда за научни изследвания за помощен компютърен интерфейс за хора с увредено зрение, който завършва успешно.

„2010 и 2011 година подадохме няколко заявки за патенти за графичен брайлов екран и графичен брайлов дисплей и през 2015,2016 и 2017 те започнаха вече да излизат като признати патенти", разказа проф. Карастоянов пред БНР.

Има и още 13 подадени заявки за доразработването на брайловия екран и за други иновации, които все още чакат одобрение. За активната си дейност проф. Димитър Карастоянов е включен в „Златната книга на откривателите и изобретателите в България" към Патентното ведомство и е удостоен с награда през миналата година.

„Иновацията при нас е тази, че стремежът е в една по-голяма матрица да показваме не само букви и цифри, т.е. символи което е решен проблем за брайловите дисплеи, но да показваме графични символи, а именно прости графики, икони на Windows, а напоследък вече се занимаваме и с по-големи графични обекти като обекти на културно-историческото наследство, разказа проф. Карастоянов.

През 2015 г. Институтът по информационни и комуникационни технологии при БАН, съвместно с Университета в Павия, Италия, участват в изложба в Замъка Висконти. Експозицията включва гоблени, които изобразяват сцени от битката при Павия през 1525 г. Освен възстановка на сцените 3D от Института правят плочи, върху които фигурите и сцените от всеки гоблен са изобразени графично за хора с увреждания и на всяка плоча има брайлова анотация за всяка картина.

В края на миналата година проектът 3D дигитализация на обекти от национално историческото наследство за хора с увреждания е класиран за финансиране от Фонда за научни изследвания. За проекта са отпуснати 107 хиляди лева в рамките на три години.

„Имаме амбиция такива картини от национално историческо наследство да ги направим достъпни за хора с увредено зрение като „Опълченците на Шипка", „Обесването на Васил Левски", „Спасяването на Самарското знаме пред Стара Загора", изтъкна проф. Карастоянов.

Брайловият екран може да бъде внедрен в таблети и смарт телефони. Една от телекомуникационните компании у нас вече е проявила интерес към патента. Ако една сериозна фирма с възможности за подобрения с по-голям ресурс да минимизира размера на брайловия екран, то тогава потребителят с увредено зрение би могъл да докосва екрана на смартфона и по този начин да „вижда" контури.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.