• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Огнян Минчев: Започва един сезон на голямото надлъгване

Огнян Минчев: Започва един сезон на голямото надлъгване

/КРОСС/ Резултатът от изборите е наистина уникален за най-новата българска политическа история - най-малко 6 партии в парламента. Това каза пред „Хоризонт" политологът Огнян Минчев.

Според него зад този резултат на първо място стои разпадът на левия център в политиката. Той подчерта, че днес се наблюдава една относително консолидирана десница.

"Това, което също е характерно за днешните избори, е очевиден процес на по-нататъшна и доста опасна дегенерация на процедурите и институциите на българската представителна демокрация. Имаме очевидна експанзия на купуването и продаването на гласове. Имаме арогантно нарастване на контролирания вот. Имаме на практика отпадане на съществени периферни общности от обществото от възможността да упражняват своята воля като граждани с цел политическо представителство на своите интереси. Наблюдаваме още една тенденция, свързана с много бързата експанзия, именно чрез механизмите на контролирания вот и купуването на гласове, експанзия на ДПС към ромските махали. В резултат на това се формира един картелиран етнически блок около ДПС и се създава реална опасност за етническа кантонизация на българската политика. Разделението между етноси в едно политическо състезание, особено на Балканите, е изключително опасно", каза още той.

"Има плаха надежда, че все пак представителите на политическите сили, които са с определени допирни точки помежду си, биха проявили достатъчна настойчивост и достатъчна упоритост с цел да създадат едно коалиционно правителство на сериозна публично гарантирана рамкова основа, което да осъществи поне част от необходимите реформи", коментира още политологът. По думите му, започва един сезон на голямото надлъгване.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.