• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Започна Седмата среща на европейската платформа на НПО срещу трафика на хора

Започна Седмата среща на европейската платформа на НПО срещу трафика на хора

/КРОСС/Днес в „Кемпински хотел Зографски" в София започна Седмата среща на европейската платформа на неправителствените организации срещу трафика на хора „Сътрудничеството между НПО и бизнес сектора в борбата с трафика на хора". Срещата се организира от международната асоциация „La Strada International" (LSI) и „Асоциация Анимус", която е сред учредителите на LSI - европейска мрежа от независими неправителствени организации, работещи в сферата на превенцията на трафика на хора и подкрепата на жертвите.

Според Националния доклад на Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ) за 2013 г., основните държави на крайна дестинация за жертви на трафик на хора през 2013 г. са Германия, Гърция, Холандия, Австрия, Франция, Кипър, Полша, Италия, Чехия. Наблюдава се увеличение на броя на жертвите на трафик с крайна дестинация към страните от Централна Европа, както и скандинавсия регион за периода май - август, основно Швеция, с цел трудова експлоатация във връзка брането на боровинки. Особено уязвима група на потенциални жертви на трафик остава ромското население.
През изминалата година се запазва тенденцията жертви да бъдат трафикирани в различни държави с цел различна експлоатация:
- за сексуална експлоатация основни страни на дестинация са Германия, Гърция, Холандия, Франция и Полша;
- за трудова експлоатация - Гърция, Испания, Италия, Германия, Швеция и Чехия;
До известна степен финансовата криза оказва влияние върху увеличения брой идентифицирани жертви на трафик на хора с цел трудова експлоатация. Наблюдава се тенденцията на увеличен брой идентифицирани мъже, жертви на трудова експлоатация в секторите селско стопанство и строителство. Основните причини за трафика са бедността, липсата на образование и липсата на информираност. Също така все повече се увеличава броят на трафикирани жертви с цел просия. Много често жертвите са мъже, като голяма част от тях са с форма на физически увреждания и/или психически разстройства.
За последните няколко години медиите докладват за редица случаи на хора, попаднали в ситуация на трафик за трудова експлоатация или принудителен труд. Близо 140 души са станали жертва на трудова експлоатация през 2012 г. Три четвърти са мъже, жените са едва 25. Според статистиката за първите шест месеца на 2012 година общият брой на известните хора, станали жертва на трафик с цел сексуална или трудова експлоатация, е 337. За сравнение за цялата 2011 година общият брой на жертвите е 541. През 2009 г. този брой е бил 319, а през 2010 г. - 432. При жените експлоатацията най-често е в домакинската работа, като домашни помощници или болногледачи.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.