• 12 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8145
  •  GBP / BGN 2.2728
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Съвети от Huawei за PRO режима при заснемане на кадри

Съвети от Huawei за PRO режима при заснемане на кадри

/КРОСС/ Автоматичните режими на заснемане със смартфон обикновено са лесни и често използвани от потребителите, но дори и най-модерните алгоритми не могат да вземат предвид намеренията на фотографа. Режимът PRO при Huawei P10 дава на потребителя по-голям контрол над желания ефект и най-важното, че е без съмнителна сложност.

За автоматичните настройки на снимане знае всеки начинаещ мобилен фотограф - те са зададени предварително, за да Ви облекчат в размислите, дали ще Ви се получи снимката. Ако сте начинаещ и все още не сте се запознали с PRO режима на Huawei P10, по-добре прочетете това и побързайте да се упражнявате. Трудностите започват тогава, когато възникнат въпроси, а автоматичните настройки са Ви омръзнали, и искате повече, но с едни и същи настройки на снимане не се получава. Затова тук ще споменем четири функции на PRO режима в най-общия им случай, за да се ориентирате в експериментите си.

ISO
Чувствителността е една от основните настройки при правенето на снимки. Тя определя колко чувствителен към наличната светлина е сензорът на картината. Правилото е много просто - колкото по-ниска е чувствителността, толкова по-добро ще е качеството на снимката. От друга страна обаче, за да може да е добре осветена снимката, трябва повече светлина. Колкото по-висока е чувствителността, толкова по-лесно ще снимаме в обстановка с недостатъчна осветеност, но пък „дигиталният шум" ще се увеличи и качеството на детайлите ще намалее.
По подразбиране чувствителността на ISO се избира автоматично, така че да можете да правите снимки без те да са размазани, когато държите смартфона с ръка и в повечето случаи това е оптималният избор, тъй като повечето снимки се правят по този начин. Понякога обаче ситуацията е различна, защото използвате статив, за да снимате. В този случай високата чувствителност, която е зададена от автоматичния режим, е ненужна и безсмислено намалява качеството на снимката. Ако снимате през нощта и телефонът е захванат добре на статив , може да изберете най-ниската стойност на ISO 50 без да се притеснявате от дългото време за експозиция. Така ще се насладите на най-висококачествените снимки, които не биха били възможни при заснемане в автоматичен режим.

Скорост на затвора (S)
Скоростта на затвора определя колко дълга ще бъде експозицията на една снимка. Камерата автоматично избира скоростта на затвора, за да може правилно да освети изображението с най-ниската възможна чувствителност. Обикновено най-дългото време не надминава 1/20-та от секундата. Най-високата скорост при Huawei P10 е 1/4000-на от секундата, което бихте използвали, ако снимате на много силно осветени места. Също както и другите настройки, скоростта на затвора може да се използва и за постигането на определени ефекти. Краткото време за експозиция ви позволява да постигнете ефект „freeze motion", като например „замразите" падането на водата от някой фонтан под формата на малки капчици. Колкото по-бързо е движението, толкова по-висока скорост на затвора Ви е нужна. Настройването й на 1/1000 от секундата ще Ви позволи да снимате тичащо куче например. Чрез достъпа до настройките на скоростта на затвора можете да включите и по-кратък период на експозиция, въпреки че автоматичния режим би поставил по-бавна скорост на затвора и не Ви позволява да направите „замръзващ" ефект. От друга страна, по-бавните скорости на затвора няма да замразят движението, ами ще ви позволят да заснемете инерцията. Преминаваща кола или тичащ човек биха били малко размазани на напълно остър фон, което би подчертало скоростта на движение. Ниската скорост на заснемане може да бъде използвана и за така наречената „panning" техника. След като настроите дълго време за експозиция, проследявате движещия се обект, така че той да остане в центъра на картината, ако може дори и да е на същото място. С малко повече практика, може да направите така, че движещият се обект ясно да се откроява, а пък фонът да е размазан, което още повече ще подчертае динамиката на движението.
Максималното възможно време на експозицията при PRO режима на Huawei P10 е 30 секунди. Това ви позволява да правите снимки дори и посред нощ, използвайки малкото светлина, която луната отразява.

Компенсация за експозицията (EV)
Компенсирането на експозицията е една от най-полезните функции и затова много камери имат отделен бутон само за корекции по експозицията. Тази функция е интуитивна и работи, изсветлявайки или затъмнявайки снимката според яркостта, зададена от базовата линия на автоматичния режим. Автоматичното измерване на яркостта настройва експозицията така, че светлината на цялата картина да е колкото се може по-равномерна, като се набляга над правилното осветляване на човешката кожа. Алгоритмите са толкова модерни, че могат да разпознават какво ще снимаме, знаейки например, че светлото небе е винаги отгоре, а по-тъмната обстановка е в дъното на рамката.
Често обаче това, което ни грабва вниманието, е значително по-светло или по-тъмно на фона на заобикалящата го среда. Когато снимате залез, облаци, светлинни отражения върху гладка повърхност или просто искате да постигнете по-артистичен ефект като снимате тъмен силует върху светъл фон, най-добре е да направите снимката по-тъмна. Когато пък искате да видите детайлите, останали в сенките или лицето на заснетия в далечината човек, можете лесно да го направите като изсветлите снимката. Компенсирането на експозицията се измерва чрез няколко EV (Exposure Value oт -4.0 до 4.0) стъпки. Въпреки това, не трябва да знаете тези мерни единици, за да нагласите експозицията. Смартфонът показва визуализация на картината в реално време, включително и настройки по експозицията. Просто плъзнете пръста си по скалата, за да видите как екранът ви ще започне да става по-тъмен или по-светъл, а след това просто изберете най-добрата стойност за постигането на желания от Вас ефект. След като използвате тази функция известно време, ще се запознаете с нея и ще можете сами да прецените колко EV стъпки трябва да добавите или да махнете във всяка една ситуация.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.