• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Задържани са 40 демонстранти след палежа на посолството на Саудитска Арабия в Иран

Задържани са 40 демонстранти след палежа на посолството на Саудитска Арабия в Иран

/КРОСС/ Саудитското посолство в Техеран бе нападнато тази нощ от демонстранти, протестиращи срещу екзекуцията на шиитски духовник в Саудитска Арабия. Демонстрантите успяха да проникнат в сградата и да я подпалят, преди да бъдат прогонени от полицията. Малко по-късно иранските власти призоваха за спокойствие.

Задържани са 40 демонстранти заради атаката срещу саудитското посолство, заяви прокурорът на иранската столица пред иранската агенция Исна.

До момента 40 лица, които са проникнали във вътрешността на посолството, са идентифицирани и задържани. Продължава разследването, за да бъдат идентифицирани виновниците за този акт, заяви Абас Джафари Долатабади, цитиран от AFP.

Нимр ан-Нимр, който бе екзекутиран вчера, е смятан от саудитските власти за подбудител към размирици, а от шиитите в страната и региона - за борец за равноправие със сунитското мнозинство в кралството.

Реакцията на официален Иран бе остра - Революционната гвардия обеща да отмъсти за смъртта на ан-Нимр, а духовният лидер Али Хаменей сравни саудитските екзекутори с убийците от групировката „Ислямска държава". В реч пред духовници, публикувана на официалния му сайт, той нарече екзекуцията „политическа грешка" на саудитския режим.

Божията ръка ще отмъсти за екзекуцията на саудитския шиитски духовник, заяви в неделя Хаменей, цитиран от AFP. Няма съмнение, че несправедливо пролятата кръв на този мъченик скоро ще роди своите плодове и божието възмездие ще се стовари върху саудитските политици, заяви Хаменей.

Влиятелни политици от шиитското мнозинство в Ирак настояха за прекъсване на дипломатическите връзки с Рияд. САЩ и Европейският съюз изразиха опасения, че екзекуцията ще увеличи напрежението в Близкия Изток.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.