• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Учени откриха нов признак за извънземен живот

Учени откриха нов признак за извънземен живот

/КРОСС/ Учени от Калифорнийския университет в Ривърсайд изясниха, че по особеностите, свързани със смяната на сезоните на екзопланети, могат да се определят признаци за съществуване на извънземен живот, съобщи Лента.

Например през лятото растителната покривка намалява количеството въглероден газ в атмосферата над северното полукълбо на Земята. Подобни характеристики хипотетично могат да се наблюдават на екзопланети с помощта на мощни космически телескопи.

Астробиолозите предполагат, че следващо поколение телескопи ще позволят да се определи с голяма прецизност съставът на атмосферите на екзопланети и да се открият колебания в концентрацията на газове през една или друга година. Сезонните изменения, възникващи в резултат на наклона на оста и движението на планетите около Слънцето, влияят върху жизнените функции на организмите, които на свой ред определят състоянието на въздушната обвивка.

Учените са създали модел на колебанията на атмосферния кислород на планета, чийто състав на атмосферата е сходен с този на земната атмосфера преди милиарди години, когато на нашата планета е имало единствено бактерии. Специалистите са проследили също сезонните изменения на други газове, включително на въглеродния диоксид и метана. Оказало се, че добър маркер е озонът, който се образува за сметка на химични реакции с участието на свързания с живота на живи организми молекулярен кислород.

Резултатите от изследването са качени на сайта Phys.org.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.