• 04 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Идва ли времето на безжичното електричество

Идва ли времето на безжичното електричество

/КРОСС/ Технологиите се развиват стремоглаво по (почти) всички направления. На фона на футуристичните възможности на смартфони, компютри, изкуствен интелект, дронове и т.н., едно нещо е константа - зависимостта от електричество. А то, за съжаление, все още идва по два все по-малко ефективни на фона на всичко останало начина - чрез батерия и по кабел.
През 2018 г. единственият досег на обикновения човек с безжичното електричество е възможността да зарежда някои смартфони без кабел. Още през 1904 г. Никола Тесла пише, че е възможно да се предава електричество по безжичен път до всяка дистанция почти без загуби. Историята тук се разделя между това дали наистина Тесла е създал подобна технология, която в последствие е скрита, или само е имал теория, която се е опитвал да тества със смесени резултати.
Фактът е, че днес, 114 г. по-късно светът е коренно различен и разполага с технологии, за които тогава дори не си е мечтал. Все още обаче електричеството идва по жица дори и до иначе "безжичното" зарядно за телефони.

Използването на безжично електричество би "освободило" хората от зависимостта на жиците. Би позволило създаването на изцяло нови, по-добри устройства и технологии, а дебатът за електрическите автомобили и вредата от техните батерии просто ще изчезне.
И до днес обаче никой не е успял да пресъздаде плановете на Тесла. Инженерите по света не са на едно мнение дали неговият план би сработил. За да бъде реализиран обаче са нужни огромни средства, които поне за сега не се намират.

Модерните алтернативи

И все пак, идеята на Тесла може и да не бъде реализирана, но това не означава, че учените по света не търсят други методи. Японски специалисти например разработват сателит, който да взима енергия от Слънцето и да я предава под формата на безжично електричество до Земята, при това не до станция, а директно до устройствата, които да я използват.

Концепцията вече е тествана успешно през 2015 г., като са предадени 1,8 киловата по въздуха на 55 метра разстояние с абсолютна точност. Мащабът в космоса обаче ще е доста по-голям, защото сателитът ще се намира на 36 000 км. от Земята. Сателитът ще е с огромна площ, която да абсорбира слънчева енергия и да я изпраща до Земята. Учените искат да тестват първия такъв сателит в началото на следващото десетилетие, но казват, че подобна технология ще може да се използва от хората най-рано след 2040 г.
Друго опасение е кой ще следи за използването на електричеството и как ще се плаща. Затова се работи и по методи за криптиране на безжичното електричество. Така всеки потребител ще си има уникален код, който ще може да следи неговото реално потребление и да плаща колкото е използвал.

Работата по навлизането на безжичното електричество ще се ускори. С навлизането на т.нар. Интернет на нещата (IoT) се очаква да има милиарди миниатюрни сензори и устройства, които ще се нуждаят от електричество. Затова се увеличава броят на компаниите, които разработват подобни технологии.
Първоначално това ще доведе до въвеждането на различни стандарти. Такива има и сега при безжичното зареждане на смартфони. Още от сега обаче се работи и по взаимосъвместимост, както и по малки модули, които да могат да се добавят към всяко устройство и да му позволят да използва безжично електричество, дори и да не е създадено за такова. И все пак ще минат още десетина години, преди безжичното електричество да се доближи до реалността на масовия потребител.

Ами здравето?

Логичният въпрос е доколко още един пореден сигнал, който ще обикаля в пространството, няма да е вреден за хората и околната среда. Американската федерална комисия по комуникации (FCC) вече има тестове за това. Реално, безжичното електричество е форма на WiFi сигнал. Повечето подобни разработки работят в същия честотен диапазон като домашен WiFi рутер. За сега за индустрията това е достатъчен аргумент, че всичко ще е наред.
Все пак, изданието The Nation отбелязва, че все още технологията не е развита и не е достатъчно подробно тествана. Затова не може да се направи категорично заключение, че е безопасна. Пред PC Mag компанията Ossia, която разработва безжичната технология Cota, коментира, че проблеми няма да има. Методът на работа е тестван и не пречи нито на настоящите безжични технологии, нито на хора, животни и растения.

Компанията Energeous казва същото и че енергията реално може да се използва само от устройствата, които разполагат с нужния модул. Тези технологии вече имат разрешение от FCC, че могат да се прилагат комерсиално. За сега те също имат по-скромни възможности, но с времето ще се развиват. А за сега на хората не остава друго освен да чакат и да продължават да зависят от кабела.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Първият контакт на човечеството е бил с безжичното електричество - жиците са много по-нови от светкавиците.

28.10.2018 13:15:48

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.