• 29 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Град Елена чества 140 години от сраженията в Руско-турската освободителна война

Град Елена чества 140 години от сраженията в Руско-турската освободителна война

/КРОСС/ На 5 декември се навършват 140 години от паметните сражения край град Елена през Руско-турската освободителна война, които изиграват важна роля за победата на Русия и освобождението на България.

Все повече документи и факти доказват, че по време на войната в Еленския край се разиграватсъбития със съдбоносно значение за хода на военните действия. Тук фактически завършва безуспешно последният опит на Турция да промени хода на войната, казват историците.

След драматичните боеве на Шипка турското военно командване замисля нова мащабна настъпателна операция по друг маршрут - през Елена към Търново, с голямо числено превъзходство в жива сила и въоръжение.

На настъплението се възлагат големи надежди за обрат във военните действия и към щаба на Сюлейман паша са акредитирани допълнително чуждестранни кореспонденти и военни наблюдатели, за да отразят триумфа.

Един от тях, английският кореспондент на "Таймс", ще напише: "Страхувам се, че друга история щях да имам за описание, ако не беше спряно настъплението при Елена. Важно и съществено е, че не се позволи на Сюлейман паша още същия ден да се озове пред Света гора (Търново), оттам Плевен бе само на 120 километра."

Малкият руски отряд от два пехотни и един конен полк под командването на генерал Домбровск, дава решителен отпор. С многобройни жертви и нечуван героизъм руси и български доброволци спират настъплението на турските войски към Търново и осуетяват обещаната от Сюлейман паша помощ в Плевен, където след пет дни Осман паша е принуден да капитулира.

Честванията на юбилейната годишнина в Елена започват с тържество в Актовата зала на СУ "Иван Момчилов" и поклонение на паметниците на загиналите руски офицери и войници в Долни Чукани, Мемориален комплекс "Казашки кръст", с. Долни Марян, Братската могила в местността Дъбравата.

В 11 ч от площад "Иларион Макариополски" в града ще тръгне тържествено шествие до Паметника на загиналите руски офицери и войници за освобождението на България при защитата на град Елена. Пред монумента ще има възпоменателно слово, панихида и военен ритуал по полагане на венци.

Следобед в читалище "Напредък - Елена 1863" ще бъде представен "Урок по родолюбие с Левски и Ботев". От 14,30 ч в пленарната зала на общината започва научен форум "Освободителните боеве край град Елена през 1877 г." с водещ проф. д-р Иван Тютюнджиев, декан на Историческия факултет на ВТУ. Лектори ще бъдат проф. Петко Петков и проф. Пламен Павлов - преподаватели във ВТУ, и Георги Владев, председател на Единния казашки съюз.

Изложба под наслов "Бягането" с живописни и графични творби от фонда на Музея на Възраждането е уредена в къща музей "Иларион Макариополски".

В чест на годишнината общината и Ротари клуб в града със собствени средства ремонтираха паметници и облагородиха районите около тях. Нова алея води до най-внушителния паметник на руските воини, загинали за защитата на Елена. Той се намира западно от града и е построен през 1878 г. Представлява пресечена пирамида от бял камък, покрита с обикновени керемиди, с издигнати четири колони отстрани, които обхващат покрива и фундамента. На върха има кръст, а от четирите му страни са поставени надписи.

Общината направи нова ограда край свещеното място, където преди 140 години са се водили ожесточени боеве. Сменена е входната врата, обновени са двете оръдия и са освежени надписите. Нов подход е направен и към Братската могила западно от село Марян.

По инициатива на Ротари клуб е укрепен паметникът край Долни Чукани, застрашен от подпочвени води. Направен е дренаж, а също и малка площадка пред пирамидата от бял камък, поставена е пейка.

Почистен и освежен е и откритият през 2014 г. мемориален комплекс "Казашки кръст" край с. Долни Марян. Там се издига 9-метров кръст в памет на геройски загиналите казаци от Трети ескадрон на 13-и орденски полк.

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.