• 14 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8118
  •  GBP / BGN 2.2736
  •  CHF / BGN 1.9990
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Елизабет II - най-дълго управлявалият монарх на Великобритания

Елизабет II - най-дълго управлявалият монарх на Великобритания

София /КРОСС/ Ккралица Елизабет Втора ще стане най-дълго царувалият монарх в британската история. Тя ще надмине своебразния рекорд на своята пра-прабаба кралица Виктория, останала на трона 63 години и седем месеца.
Само още четирима британски крале и кралици са били на трона 50 или повече години.

По време на рекордното й управление са се сменили 12 британски премиери и шестима ръководители на Римокатолическата църква. Кралица Елизабет II е установила и други впечатляващи постижения. Тя е най-дълго управлявалия монарх в световната история. В момента има само един монарх, управлявал колкото нея - кралица Маргрете II в Дания.
Елизабет II държи рекорд по броя на страните, в които портретът й е на монети, тъй като се явява глава на 16-те държави от Общността на нациите. Някои страни, например Фиджи, където тя вече не е кралица, все още използват пари с нейния лик.

Кралицата е родена на 21 април 1926 г. в Лондон. Кръщелното й име е Елизабет Александра Мери от Йорк. За семейството си е била малката Лилибет. Навремето изглеждало малко вероятно тя да стане кралица - докато нейният чичо Едуард Осми неочаквано абдикира, за да се ожени за разведената американка Уолис Симпсън. Бащата на Елизабет с нежелание стана крал Джордж Шести и тя го наследи, когато той почина през 1952 г.
Елизабет е от последното поколение британски кралски особи, получили образованието си у дома, и първият монарх на страната, изпратил имейл (1976 г.) или туит (2014 г.).

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.