• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Трябва ли издирваният планинар Тодор да плати спасителната операция?

Трябва ли издирваният планинар Тодор да плати спасителната операция?

/КРОСС/Това е безотговорното поведение. Не можеш да не се замисляш какво става долу. Имаш роднини и приятели, които се притесняват за теб. Той не е бил бедстващ. Знаел е много добре какво прави, коментира за Нова телевизия „Здравей, България" Емил Мешев от Планинската спасителна служба към БЧК. Той коментира случаят с бедствещия планинар в Стара планина, който планинските спасители издирваха пет дни. Емил Мешев посъветва също така хората, които обичат да ходят в планината, да си направят планинска застраховка, която за една година излиза 35 лева. Той не се ангажира да изчисли колко е струвала цялата спасителна операция, но по думите му над 300 лева струва полетен час с хеликоптер. Планинската служба е съставена от над 500 души, от които само 40 са на щат. Останалите са добровлци. Те са оставили работата си, за да помагат в търсенето на загубили се в планината хора. Тези 500 души трябва да ги обучаваме, да ги екипираме. На ключови места в планините имаме 24-часови дежурства, добави Емил Мешев.

В конкретния случай за 20 минути получихме информация от Пожарната за клетката, която последна е била в комуникация с телефона на изчезналия турист. Винаги опитайте да изпратите първо SMS, защото SMS-ите минават по-лесно през мобилните оператори. Ако не може да изпратите SMS, пробвайте да се обадите на телефон 112. Трябва само да държите батерията вътре в телефона, обясни още представителят на Планинската спасителна служба към БЧК.

Емил Мешв коментира и въпроса на какво разчитат доброволците спасители. Имаме хора със всякакви професии. Те са доброволци и не получават заплата. Надяваме се Законът за доброволчеството да даде някакви преференции на тези хората. Например, в Троян те са освободени от данъци. В София ползват карти за градския транспорт. БЧК също изпитва такива затруднения и един такъв закон би помогнал и на тях, коментира още Емил Мешев от Планинската спасителна служба.
Нова телевизия „Здравей, България"

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Не, разбира се!

Толкова трябва да плати за издирването, колкото и ПСС или Червеният кръст при пожар в сградите им за повикването на пожарната, ако са успели сами да се справят с огъня до пристигането й!

21.12.2016 16:42:53

Assenov

Ne

20.12.2016 18:31:18

Хо Хо

ДА !

19.12.2016 23:38:47

Ха ха

НЕ!

19.12.2016 13:42:29

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.