• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 25°C

Глобалното затопляне идва по-бързо от очакваното

Глобалното затопляне идва по-бързо от очакваното
Превод на Елена Кьосева от www.sciencedaily.com за брой 84 на сп. "Българска Наука"

Още интересни новини от света на науката можете да прочетете в новия брой на списание "Българска наука"

/КРОСС/Глобалното затопляне ще се развие по- бързо, отколкото бе очаквано. Причината за това са емисиите парникови газове, които се изпаряват в атмосферата по стествен начин , повлияни от високите температури. Това е потвърдено в ново проучване за измерване на свободните емисии метан на университета Линкьопинг.

„Всичко сочи, че глобалното затоп­ляне, причинено от човека, води до увеличение на свободните емисии парникови газове. Нашите детайлни измервания разкриват ясна тенден­ция за по-високи метанови емисии от езера, когато наблюдаваме и по-висо­ки температури", казва Сивакирути­ ка Начимуту, студент по докторанту­ра в Тема Промени в околната среда, университет Линкьопинг, Швеция, също и водещ автор на най-новата публикация по темата.

През последните две години еки­път от изследователи в университет Линкьопинг е допринесъл в много­бройни проучвания, всички от кои­то сочат в една посока: свободните емисии парникови газове ще се уве­личат, щом температурите се увели­чават. В най-новото проучване са из­следвани емисиите на метана, който се изпарява от езерата. Ефектът бил ясен: метановите емисии нараствали видимо с температурите. Измерва­нията на учените показват, че тем­пературите се увеличават с 15 - 20 градуса и почти удвоили нивото на метана. Откритието беше публикува­но наскоро в Лимнология ( наука за сладководните басейни ) и Океано­графия.

Докато увеличените антропогенич­ни емисии парникови газове са очак­вани и са включени в климатичните прогнози, бъдещото развитие на сво­бодно отделящите се такива е малко по-неясно.

Сега знанието за порочния кръг излиза наяве: парниковите газове от изгорелите горива водят до по-ви­соки температури, което на свой ред води до увеличение на свободните емисии и допълнително затопляне.

„Вече не говорим за хипотези. До­казателството расте и резултатите от подобни проучвания са изненадващо ясни. Въпросът вече не е в това дали свободните емисии ще нараснат, а в това колко ще нараснат те със затоплянето, казва Дейвид Битсвикен, професор в Тема Промени в околна­та среда, университет Линкьопинг.

Това означава, че затоплянето ще се случи по-бързо от очакваното само заради антропогенните парникови емисии. Според професор Ботсвикен това също означава, че всяко редуци­ране на парниковите емисии е двой­на победа като освен че директно намаля ефекта на затоплянето, също предпазва от увеличаването на сво­бодните емисии газове.

Изтегли безплатно списание "Наука"

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.