• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Изказване на Велизар Енчев затворило вратите на военната комисия

Изказване на Велизар Енчев затворило вратите на военната комисия

/КРОСС/Военната комисия отхвърли предлаганият от БСП нов Закон за архива на документите на Държавна сигурност. Основният акцент в него е закриването на Комисията по досиетата с аргумент, че внася раздори в обществото.

Червените предлагат Комисията по досиетата да се трансформира в Институт за националната памет, като нейният председател се избира от Народното събрание по предложение на Министерския съвет за срок от пет години.

Със закона също така се разграничават доносниците от служителите, бранили държавата ни.

Институтът за национална памет ще проверява за принадлежност към службите на тоталитарния режим и ще осигурява достъп до архивите за изследователска и издателска дейност.

Според Владимир Тошев от ГЕРБ няма да подкрепят смяната на този закон с друг, тъй като не виждат съществени разлики. По думите му, когато се пише нов закон, трябва да има сериозна оценка на въздействието. Герберът не одобри и идеята колективното ръководство да се замени с еднолично. "Не е необходимо да сменяме един несъвършен с друг несъвършен закон", изтъкна той.

"Непрекъснато се разширява кръгът на проверявани лица, с което се създава алиби за съществуване на комисията", изтъкна на свой ред социалистът Ангел Найденов.

По време на дебата от ГЕРБ поискаха заседанието да продължи закрито за медиите и предложението беше прието.
Това обаче ядоса независимият депутат Велизар Енчев, който обяви, че заради предстоящото негово изказване заседанието бива засекретено.

"Беше признато, че заседанието на комисията беше закрито за медиите заради мен, тъй като се очаквало политическо изказване", заяви пред News.bg Енчев след края на заседанието. По думите му 90% от изказването му било експертно, а 10% -политическо.

"Тъй като някои от представителите на ГЕРБ твърдяха, че трябва да има лустрация, аз отговорих, че лустрация трябва да има, но ако има, първият, който ще попадне под ударите й е министър-председателят Бойко Борисов, завършил Академията на МВР преди 10 ноември 1989 г.", коментира Енчев.

Вторият щял да е председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, който е щатен служител на 7-мо управление на ДС, но комисията по досиетата отказа да го обяви в принадлежност към ДС, тъй като бил "обикновен архивар, куриер и разносвач на папки", допълни независимият депутат.

Той определи сега действащия закон за досиетата като неморален, а предлаганият от БСП като „донякъде добър".

Велизар Енчев обаче изтъкна една голяма слабост на предлагания от червените законопроект. Те предлагали за категориите щатен сътрудник и нещатен да не се вади почти нищо от досието им, освен име, принадлежност към съответната служба и биография. За секретните сътрудници обаче, които били "сърцевината" на разузнаването се изисквало пълно обявяване на работното и личното дело.

"Когато се надига ислямския тероризъм, няма да можем да намерим нито секретен сътрудник, по корупционна, разузнавателна и контраразузнавателна линия в смесените райони, който да служи на българската държава", предупреди Енчев.

Заявих, че Лютви Местан и Ахмед Доган са работили за българските национални интереси като сътрудници на българското разузнаване и разкриването на техните самоличности и имена е престъпление към българските интереси и много лош сигнал към българските мюсюлмани, допълни депутатът.

По думите му Местан и Доган може да са критикувани за сегашните им действия като участници в корпоративни сделки, но служейки за България преди 10 ноември 1989 г., двамата и други от ДПС са служили на българската държава и трябва да им отдадем своето уважение, а не да ги опозоряваме.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.