• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 28°C

Производителите на зелена енергия скочиха срещу промените в Закона за енергетиката

Производителите на зелена енергия скочиха срещу промените в Закона за енергетиката

София /КРОСС/ Инвеститорите във ВЕИ централи в България изразиха голяма тревожност относно внесения от група народни представители законопроект за изменение на Закона за енергетиката, който предвижда на най-незаконните и най-тежките от прилаганите до момента ретроактивни санкции за производителите от възобновяеми източници.

Те посочват, че заявените и на пресконференция в петък, 03.07.,намерения от вицепремиера г-н Томислав Дончев и Министъра на енергетиката г-жа Теменужка Петкова, са в резултат на среща при премиера г-н Бойко Борисов със синдикатите и част от работодателските организации. Браншовите асоцииации на производителите на енергия от възобновяеми източници не са били поканени и не са участвали в провежданите разговори, не са имали диалог с представители на правителството и законодателната власт относно обявените законодателни ретроактивни промени. Като пряко заинтересована страна сме изолирани от диалог с правителството, подчертават те.
Според тях приемането на предложенията ще доведе до неизпълнение на задълженията на държавата по чл.3 § 1 от Директива 2009/28/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 23 април 2009 година за насърчаване използването на енергия от възобновяеми източници. По същество ще се наруши изискването за устойчивост на мерките за подпомагане на зелена енергия, които следва да гарантират направените инвестиции и да осигурят продължаване на експлоатацията на тези инсталации. Предложените законодателни промени са явен отказ от изпълнението на политиките на Европейския съюз в областта на климата и енергетиката и прави невъзможно изпълнението на „Плана Юнкер".
Предлаганите промени са в противоречие на Директива 2009/28/ЕО, Директива 2009/72/ЕО, Договора за функциониране на Европейския съюз, Конституцията на Република България, решения на Конституционния съд на Република България, Закона за държавните помощи и др.
В публикуваните, на 5.11.2013 г., от Европейската комисия „Насоки за държавна намеса в електроенергийния сектор" специално се препоръчва, че: „Правителствата трябва да избягват необявени или влизащи в сила със задна дата промени в схемите за подпомагане. Трябва да се вземат предвид законните очаквания на инвеститорите за възвръщаемост от направените вложения." Предложенията за промени в Закона за енергетиката и Закона за енергията от възобновяеми източници, представляват именно ретроактивна промяна на условията на инвеститорите във ВЕИ. А отнемането на доход от едни търговски участници на енергийния пазар в полза на друг търговски участник (НЕК ЕАД) противоречи на всички принципи на пазарната икономика и правилата за защита на конкуренцията.
Пренебрегват се и препоръките от доклада на Европейската банка за възстановяване и развитие, от пролетта на 2014г., която понижи инвестиционния рейтинг на България заради действия на предходното българско правителство ограничаващи производителите от ВЕИ.
Преките инвестиции във ВЕИ сектора са над 4,5 млд. евро, от които 2 млд. евро преки чуждестранни инвестиции и около 2,5 млд. евро са финансирани от българските банки. Ние сме най-големия изцяло частен инвестиционен сектор в българската икономика след 1989 г. Застрашаването на жизнеспособността на финансираните ВЕИ проекти, ще има тежки последици за финансовота стабилност на държавата. Крехкото доверие в предвидимостта на бизнес средата ще бъде разрушена и България отново ще бъде изолирана от инвестиционната общност. Инвеститорите сме поставени в ситуация на липса на диалог, прозрачност при вземане и обсъждане на решения, които засягат вече реализирани големи инвестиционни проекти.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.