• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Р. Овчаров: Единствен председателят на КЕВР опитва да отстоява позиции. Всички останали се опитват да си спасят кожата

Р. Овчаров: Единствен председателят на КЕВР опитва да отстоява позиции. Всички останали се опитват да си спасят кожата

/КРОСС/ Бившият министър на енергетиката в кабинета "Станишев" Румен Овчаров казва в интервю за "Труд", че вижда само напъни за решаването на проблемите в енергетиката, но не и резултати. По думите му, единствен председателят на КЕВР, Иван Иванов, бивш депутат от ДСБ, се опитва да отстоява някакви позиция, всичи останали се опитват просто да си спасят кожата.

Дълговете са резултат от липсата на визия за развитие на отрасъла и на квалифицирани управленци, които да я реализират. Трябва да се започне от хората, които управляват енергетиката. Сред тях в момента няма нито един, който да е заинтересован от развитието на отрасъла и да има визия как да стане това. Повечето са назначени там с две задачи: да изпълняват поръчките на хората, които са ги назначили и ако могат по пътя да завлекат нещо и за себе си. Абсолютна конюнктура. Единствен председателят на КЕВР опитва да отстоява позиции. Всички останали се опитват просто да си спасят кожата, коментира Овчаров.

Овчаров казва, че усилията за реформиране на енергетиката тръгват нанякъде, и в момента, в който се окаже, че засягат нечий интерес, спират.

Бившият министър нарича Българския енергиен холдинг "новото боклукчийско кошче, в което се хвърлят всички финансови негативи на енергетиката, защото НЕК вече е фалирала".

"Няма как да не се натрупват дългове, когато три правителства инвестират 5 млрд. лв. в проект като "Белене", а ти с лека ръка го унищожаваш, за да угодиш на някого. Когато три правителства харчат пари за огромен газопровод, а ти го спираш, за да удовлетвориш уж изискванията на партньорите и да разбереш след месеци, че тръбопроводът ще се строи от същите тези партньори, но на север, а не на юг през България. Или когато години проучваш възможностите за 7-ми блок в "Козлодуй", после за дни сключваш договори и за часове се отказваш от тях", казва Овчаров в интервюто.

Без визията за енергетиката и професионализма за реализацията й даже формално правилните мерки не водят до резултат. Вече три правителства проверяват договорите за ВЕИ, но така и не разбрахме кои обекти са незаконно реализирани, кои са с двойни преференции, кои са с тройно раздути инвестиционни разходи. Напротив, приемат се бланкетни санкции за всички. Но с 5% такса върху приходите може да убиеш честния инвеститор. А този с двойните преференции или тройно раздутите разходи - бълха го ухапала... С тези общи, каза още той. 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.