• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Държавата ще опита да изкупи двете американски централи

Държавата ще опита да изкупи двете американски централи

/КРОСС/Българската държава се изправя пред нова мегасделка за милиарди левове. Министерството на енергетиката ще предложи на двете американски ТЕЦ в комплекса „Марица-изток" да изкупи техните акции. Целта е държавната НЕК да се избави от тежките дългосрочни договори за задължително изкупуване на електроенергията им на високи цени.

Решението за това е взето на среща на вицепремиера Томислав Дончев и министрите Владислав Горанов и Теменужка Петкова с национално представените работодателски организации (НПРО) на 1 октомври. По време на дискусията е обсъден проект на Пътна карта за реформи в енергетиката, предложен от бизнеса.

„По предложение на НПРО бе взето решение Министерството на енергетиката да проведе среща с потенциален инвеститор, за да се проучат възможностите държавата да предложи за изкупуване акциите на „AES Марица изток 1" и „Контур глобал Марица изток 3", като на потенциалния инвеститор се предостави правото за изграждане на нов далекопровод и/или да му се осигури достъп до съществуващия далекопровод за директен износ", се посочва в съобщението на Българската стопанска камара от днес, 7 октомври.

Във връзка с предложението на работодателите за анализиране на опцията „фалит на НЕК" бе отбелязано, че задлъжнялостта на националната компания е следствие, а не причина, както и че НЕК е страна по договори, поради което към момента евентуален фалит би усложнил обстановката.

Относно ускорената газификация на страната, участниците в срещата бяха информирани, че до дни ще бъде готов докладът на работната група за ускорената газификация, която предвижда грантово финансиране и възможност за ниско лихвен кредит за дофинансиране на сумата за газификация, а относно „Чирен" - през октомври ще бъдат лансирани проучвателните сондажи за разширяване на капацитета на газохранилището (проектът е получил финансиране по механизма за свързване на Европа).

В хода на разговора стана ясно, че вече се работи по модернизацията за газовата и електроенергийната мрежи, като няколко проекти за далекопроводи и рехабилитация на газовата инфраструктура са получили финансиране от ЕС. Предстои интеграцията на енергийния пазар със съседните страни, като естествена последица от либерализацията на пазара. В момента тече подготовка за либерализация на електроенергийния пазар и се очаква българската независима енергийна борса да започне да функционира от януари 2016 г., а от началото на декември 2015 започват пробни сесии. В момента Световната банка прави цялостен анализ на сектора и на икономическия модел на електроенергийния пазар, се посочва още в съобщението на БСК.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Ахаааа, корупцията в действие - ще ги изкупите уж да ни спасите от заробващи договори, които правителствата са сключили /няма невинни!!!/, а после като ни издоите с нов заем ще ги закриете, като "мръсна" енергия, нали?!?Вместо директно да ги дялнете "по европейска директива".... Мамка ви продажна, яаааа.

07.10.2015 15:51:37

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.