• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Р. Овчаров: БЕХ е новото боклукчийско кошче в енергетиката

Р. Овчаров: БЕХ е новото боклукчийско кошче в енергетиката

/КРОСС/ - Г-н Овчаров, енергетиката ни е затънала в огромни дългове. Според вас откъде трябва да почне да се разчиства тази планина и ще бъде ли лесно?

Дълговете са резултат от липсата на визия за развитие на отрасъла и на квалифицирани управленци, които да я реализират. Трябва да се започне от хората, които управляват енергетиката. Сред тях в момента няма нито един, който да е заинтересован от развитието на отрасъла и да има визия как да стане това. Повечето са назначени там с две задачи: да изпълняват поръчките на хората, които са ги назначили и ако могат по пътя да завлекат нещо и за себе си. Абсолютна конюнктура. Единствен председателят на КЕВР опитва да отстоява позиции. Всички останали се опитват просто да си спасят кожата.

- Визията не трябва ли да я притежава министерството на енергетиката или поне министърът?
- Министър-председателят. Енергетиката е стратегия. Инвестиционният процес продължава години, понякога десетки. Затова е необходима последователност за реализацията й.

- Трупането на дългове обаче не е започнало преди три-четири години, нали?
- Няма как да не се трупат дългове, когато три правителства инвестират 5 млрд. лв. в проект като „Белене", а ти с лека ръка го унищожаваш, за да угодиш на някого. Когато три правителства харчат пари за огромен газопровод, а ти го спираш, за да удовлетвориш уж изискванията на пратньорите и да разбереш след месеци, че тръбопроводът ще се строи от същите тези партньори, но на север, а не на юг през България. Или когато години проучваш възможностите за Седми блок в Козлодуй, после за дни сключваш договори и за часове се отказваш от тях. Така не се развива стратегически енергетика. Така се унищожава последния високотехнологичен отрасъл и последните сравнителни предимства, които има икономиката ни - ниските цени на електроенергията. Оперативното затъване на НЕК започна след 2010 г., когато бяха въведени в експлоатация над 1300 мВт възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Ние в момента имаме 1000 мВт само фотоволтаици, при положение, че планът за развитието им предвиждаше към 2020 г. да имаме 200 мегавата.
- Вие все още защитавате АЕЦ „Белене". Но дойде 2014 г. и видяхме, че има моменти, в които потреблението е страшно ниско - в края на лятото падаше до 3 хил. мегавата. За какво ни е при това положение мощност от 2 хил. мегавата?
- Да, но в същото време имаме над 1300 мВт ВЕИ, при това такива, чийто ток задължително трябва да изкупуваме на преференциални цени, даже когато не ни трябва. А блокът в Белене можеше да се регулира според потреблението.

- Никой не отрича, че ситуацията е тежка, но все пак откъде трябва да се започне?
- Без визията за енергетиката и професионализма за реализацията й даже формално правилните мерки не водят до резултат. Вече три правителства проверяват договорите за ВЕИ, но така и не разбрахме кои обекти са незаконно реализирани, кои са с двойни преференции, кои са с тройно раздути инвестиционни разходи. Напротив, приемат се бланкетни санкции за всички. Но с 5% такса върху приходите може да убиеш честния инвеститор. А този с двойните преференции или тройно раздутите разходи - бълха го ухапала.

- Намеквате, че не е направена задълбочена проверка на ВЕИ ли? И че приетите през пролетта промени в закона не подобриха положението?
- Казвам, че с тези общи, бланкетни мерки, ние фактически легитимираме нечестните инвеститори в сектора. Проверяваме всички, но наказваме лоялните към държавата. Мерките не работят, защото интереси спират прилагането им. Уж със закон спряха реализацията на нови ВЕИ проекти, но с едно изключение - от биомаса може. Защо? Приеха законови ограничения за изкупуване на електроенергията от заводски електроцентрали и топлофикации, но НЕК продължава да го прави. Няма наредба. Като резултат, НЕК продължава да затъва.
Към средата на миналата година текущата загуба на НЕК е била към 240 млн. лв., а към края на годината - 600 млн. лева. Сега по отчета за полугодието официално тя е 170 млн. лв., но то е само защото са направили преоценка на активите, което изведнъж е намалило загубата с 200 млн. лв., т.е. загубата реално е над 360 млн. лева. И това е след „чудесните" мерки, които уж вадят НЕК от калта. Напротив, изобщо не вадят компанията оттам. Аз продължавам да питам как избира НЕК на кого да продава ток? Ако не иска да въведе търгове, поне да почне сама да си продава тока - това е един от малкото ресурси, който все още има държавата.

- Трябва ли според вас НЕК да изтегли близо 700 млн. лв. нов заем, за да плати на американските централи, та споразумението за намаление на изкупната цена на тока най-после да влезе в сила?
- Първо не са 700 млн. лв., а 650 млн. евро и ще ги взема не НЕК, а БЕХ. Второ, обещаното намаление на цената от американските централи няма да бъде 100 млн. лв. годишно, а в рамките на 50-60 млн. лева. Макар че и това е нещо. Друг е въпросът, че ние сега ще платим 1 млрд. лв., а някога, след десетина години може и да си ги върнем. Лошото е, че и БЕХ е вече в много тежко финансово състояние. В момента на финансовите пазари се търсят активи, носещи доходи. Но дали ще се намери някой, който да даде пари на БЕХ е сложен въпрос, при положение, че холдингът вече има към 1,9 млрд. лв. задължения, а сега търси още 1,3 млрд. лева. И при положение, че съвсем скоро му намалиха рейтинга. С какви приходи и откъде БЕХ ще изплаща 500-те милиона по стария облигационен заем и как ще връща новия при положение, че за миналата година е с 270 млн. лв. загуби? Честно да си кажа, аз бих се позамислил дали да дам пари назаем на такова дружество. БЕХ е вече новото боклучийско кошче, в което се хвърлят всички финансови негативи на енергетиката. Защото НЕК на практика вече е фалирала. Не знам как си ги представят някои хора тези неща. В крайна сметка в БЕХ са активите на цялата енергетика - мини, АЕЦ, ТЕЦ.

- Наскоро КЕВР намали отново цените на парното. В София например хората ще плащат с 20% по-малко от миналата зима при равни други условия. Според Вас ще понесе ли общинското дружество това, при положение, че то също върви към фалит?
- То върви по този път откакто съществува. Особено след 2006-2007 година. Задълженията за газ се натрупват, разсрочват се и се прехвърлят примерно на БЕХ. Но това не може да става безкрайно.

- Толкова ли не виждате хвърляните в момента усилия да се решат проблемите?
- Напъни виждам, резултати - не. Въпросът е, че тези усилия трябва да се хвърлят последователно. А не да тръгнат нанякъде и в момента, в който видят, че засягат нечий интерес, да спират.

- Как очаквате да се представи БСП на местните избори?
- Добре.

- Сериозно? Някои твърдят, че тези местни избори ще са нов срив за столетницата.
- Слуховете за преждевременната смърт на БСП са силно преувеличени. На тези избори партията има важна политическа задача - да покаже, че е единствената сериозна опозиция в държавата, включително и на местно равнище. Не че БСП е цъфнала и вързала, но на някои хора просто много им се иска да я няма.

- Не беше ли грешка изборът на Михаил Миков за председател на партията в такъв момент?
- Ще дойде време да му даваме оценки. Той предприе сериозни стъпки: поразчисти терена около себе си от играчите, свързани с чужди корпоративни каузи, преориентира партията по-наляво, засега повече като риторика, отколкото като реални действия. БСП вече не се страхува да търси и говори истината, независимо, че тя може и да не се хареса някому.

 

Христо Николов

„Труд"

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.