• 08 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8167
  •  GBP / BGN 2.2794
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Официално: КЕВР одобри драстичното поскъпване на парното

Официално: КЕВР одобри драстичното поскъпване на парното

/КРОСС/ Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) официално вдигна цените на топлинната енергия. Това стана на закрито заседание на комисията днес. Както и се очакваше новите ставки са от 18 до 37 процента по-високи.

Решението влиза в сила веднага, още от днес - 7 април. Веднага щом бъде обнародвано в Държавен вестник, ще бъдат въведени и новите цени.

Средно претегленото увеличение на цената на електрическата енергия за битовите потребители е в размер на 0,95 на сто. Добавката „задължения към обществото" се променя от 35,77 лв./MWh - на 37,02 лв./MWh, което за стопанските потребители, снабдяващи се с електроенергия на свободния пазар, води до увеличение на цената с около 1 на сто.

Цената на топлинната енергия, произведена от топлофикационните дружества, използващи природен газ, се увеличава, като промяната е различна за отделните топлофикации. Увеличението варира между 17,91% и 25,61%, а за „Топлофикация Плевен" то е 37,40 %, поради направени корекции в резултат на невярно подадени от дружеството данни за предишен период, уточниха от КЕВР.

Те отново обявиха, че причината за измененията на цените е утвърдената от 1 април 2017 г. по-висока цена на природния газ, който осигурява общественият доставчик „Булгаргаз" ЕАД. Цената на синьото гориво нарасна с 29,64% поради повишените котировки през последните 9 месеца на цените на суровия петрол, а оттам и на алтернативните горива на международните пазари. Тази ценообразуваща формула на природния газ е част от действащия договор между „Булгаргаз" ЕАД и „Газпром експорт" и се отразява пряко в доставната му цена.

Решенията на КЕВР за цените на електрическата енергия и на топлинната енергия и на електроенергията, произвеждана от топлофикационните централи по високоефективен комбиниран способ, са публикувани днес на интернет страницата на регулатора и съгласно нормативната уредба влизат в сила от момента на обнародването им.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

ТОВА Е НАЧИНА ДА СЕ СЪБЕРАТ ПАРИ ЗА УВЕЛИЧАВАНЕ НА ВОЕННИТЕ РАЗХОДИ - 2 ПРОЦЕНТА ОТ БВП. РЕШЕНИЕТО Е ПРИЕТО ОТ НАШЕТЕ ЕПРАВЛЯВАЩИ НА СРЕЩАТА НА НАТО В УЕЛС.

07.04.2017 23:01:03

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.