• 10 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8184
  •  GBP / BGN 2.3128
  •  CHF / BGN 2.0295
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 28°C

ЕНЕРГО-ПРО продължава да обезопасява електрическата мрежа

/КРОСС/В края на лятото белите щъркели се събират на групи за отлитане към по-топлите южни страни. Обикновено това става около селищата, по стърнищата и на места, където могат да наберат височина от топлите въздушни потоци. Страната ни е една от ключовите за птиците, като през нея минава голяма част от популацията на белия щъркел, гнездящ в Европа. През територията на България минава основен миграционен път - Виа Понтика. Повечето отлитащи птици търсят най-подходящия път от гледна точка на въздушните потоци в най-източната част на континента. На тези условия отговаря крайбрежието на Черно море. Но когато прелетните птици кацат върху стълбове, за да почиват, те докосват въздушните проводници, което води до прекъсвания или смущения в електрозахранването и е опасно за самите птици. Това наложи по време на миграцията, с цел предпазване живота и популацията на красивите птици, специалисти на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи да монтират съоръжения, които ограничават или правят безопасно кацането на щъркелите по стълбове от електроразпределителната мрежа. По стълбовете на извод „Новаково 2", близо до Аксаковска панорама, през август са монтирани 13 птицебрани.


Продължава и тенденцията белите щъркели у нас да напускат дърветата като място за гнездене и да изграждат домовете си на електрическите стълбове и по-рядко - върху комини и покриви. За да не се нарушава периодът на гнездене, монтажът и поддръжката на платформи за щъркелови гнезда върху стълбовете се извършва преди пролетната и след есенната миграция на птиците. Въпреки това често се налага електромонтьорите на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи да реагират на извънредни ситуации.

През цялото лято специалисти на ЕНЕРГО-ПРО съдействат на общини и неправителствени организации в оказването на помощ на бедстващи или останали без дом щъркели. Платформа за гнездене беше монтирана в село Калиманци. В село Изворово, община Антоново, още едно щъркелово семейство отгледа своето поколение в „нов дом", изграден по спешност с помощта на електромонтьори на компанията. В град Лясковец специалисти от ЕНЕРГО-ПРО Мрежи два пъти връщаха в гнездото паднал малък щъркел. Съвместно с община Никола Козлево екип на компанията от Шумен спешно монтира платформа за щъркелово гнездо и в село Вълнари. Млада двойка птици бяха направили гнездо върху стълб от мрежата ниско напрежение в селото. Гнездото беше в опасна близост до проводниците и застрашаваше както живота на щъркелите, така и сигурността на мрежата. В село Илия Блъсково бяха монтирани 2 платформи за гнездене на щъркели. Подобен беше и случаят на гара Козаревец, където на стълб от въздушен електропровод „Баниска" в близост до селото също беше изградено гнездо на щъркели. Електропроводът е с дължина 52 километра и захранва с електричество голям брой клиенти от шест населени места. За да опазят живота на щъркелите и гарантират качествено електрозахранване, екипите на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи от Русе обезопасиха изолаторите и проводниците на избрания за гнездене от семейството щъркели стълб. В град Мартен бяха монтирани 2 платформи за гнездене, а на територията на град Бяла, Русенско още 6.

Като собственик на съоръжения, предпочитани за гнездене от белия щъркел, ЕНЕРГО-ПРО се отнася отговорно към тази дейност и работи в сътрудничество с редица организации като Зелени Балкани, Българското дружество за защита на птиците, еколози и експерти към общините. След отлитането на птиците ЕНЕРГО-ПРО продължава дейностите по опазването на вида. Специалисти на компанията ще обезопасяват гнезда и ще монтират платформи по стълбове от електроразпределителната мрежа. Така се предотвратява риска от къси съединения по въздушната мрежа и се опазва живота и поколението на птиците.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.