• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Гневно писмо от Сената на САЩ до Ердоган

Гневно писмо от Сената на САЩ до Ердоган

/КРОСС/ Не спират и постоянно набират скорост острите критики по повод насилието пред турското посолство във Вашингтон, където президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган се срещна с президента на САЩ Доналд Тръмп, съобщава информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА), цитирана ор "Фокус".

Медиите в САЩ отделят широко място на безредиците с участието на привърженици и охраната на Ердоган срещу симпатизанти на Кюрдската работническа партия (ПКК). Същевременно сенаторите Даян Файнстайн - от Демократическата партия и Джон Маккейн - от Републиканската партия, изпратиха общо писмо до Ердоган. В него те го призовават да потърси отговорност от длъжностните лица, нападнали с ожесточено и непредизвикано насилие мирни демонстранти.

Сенаторите подчертават, че станалите пред резиденцията на турския посланик във Вашингтон Сердар Кълъч "грозни събития" са неприемливи от гледна точка на законите в САЩ и на гарантираната свобода на волеизявленията. „За съжаление тези събития отразяват и препредават отношението, което има правителството в Турция към медиите, етническите малцинства и опозицията", се посочва още в общото писмо на двамата сенатори.

Същевременно конгресменът от Демократическата партия от Калифорния Ед Ройс, е изпратил от своя страна писмо до държавния секретар Рекс Тилерсон и до министъра на правосъдието Джеф Сешънс. В него се настоява да се предприемат законови процедури по отношение на охраната на Ердоган. В писмото си Ройс уточнява, че въпросните охранители на Ердоган са нападнали лица, участващи в мирна демонстрация, събаряли са ги на земята и са ги ритали по главите; което задължително налага предприемането на законови мерки срещу тях. „Това поведение е ярко доказателство за дейността през последните години на политическите активисти, нанасящи големи поражения на турската демокрация; както и за широко мащабните посегателства срещу журналистите и религиозните свободи. Необходимо е по отношение на тези лица незабавно да се приложи цялата строгост на закона, което ще бъде ясно послание, че подобни насилствени действия не могат да бъдат толерирани", цитира ДХА пасажи от писмото на американския конгресмен.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Реджеб Таибоф

Точно в това е разликата между визитите на Ердоган в САЩ при Обама, и сега - при управлението на Тръмп. Преди гавазите на Ердоган редовно се сбиваха със задължителната охрана при негови визити и от страна на Сикрит сървис. Намаше негово посещение без подобни грозни скандали. Сега - при Тръмп - гавазите Ердоганови предпочитат да налитат на бой на мирни демонстранти. Или вече не им стиска да скачак срещу Сикрит сървис, или нещо друго? Ха, сетете се какво...

19.05.2017 17:13:02

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.