• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Ердоган обясни защо Обама и Путин го „разочароват“

Ердоган обясни защо Обама и Путин го „разочароват“

/КРОСС/ Турският президент Реджеп Тайип Ердоган разказа пред журналисти за това, колко е разочарован от неуспешните опити да изгради „образцови отношения“ с Барак Обама и Владимир Путин, пише Hurriyet Daily News, цитиран от РИА Новости.

По думите на турския президент, той е възлагал големи надежди на Обама, но, за съжаление, те не се оправдали. „В икономическата сфера, например, отношенията ни се влошиха, а не се подобриха. Очакванията ни за международната политика също не се оправдаха“, отбеляза той.

В частност, САЩ и Турция не са успели да демонстрират достатъчни съвместни усилия в Сирия и Ирак. Най-сериозен проблем е подкрепата на Вашингтон на Отрядите на народната самоотбрана (YPG) – военизирано крило на сирийските кюрди, които успешно се борят срещу „Ислямска държава“, но Анкара счита за терористи.

По думите на Ердоган, турските граждани са били „разстроени“ от снимките, на които американски военни са заснети заедно с бойци на YPG.

Още една причина за дискомфорт е гледната точка на Русия на сирийския конфликт, заяви Ердоган.

„Приятелството ни с господин Путин ни позволи да издигнем двустранните отношения на много високо ниво“, заяви той, като добави, че ситуацията се е променила коренно, след като през ноември 2015 г. Анкара свали руския военен самолет.

Според турския лидер обемът на търговията с Русия е бил по-голям, отколкото този със САЩ, и турските власти са си поставили за цел да постигнат показатели от сто милиарда долара годишно.

„Надявам се, че скоро ще възстановим отношенията си и ще се върнем към старите времена даже с по-голяма готовност за сътрудничество“, добави Ердоган.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.