• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 28°C

Ердоган е диктатор, подкрепян от Европа

Ердоган е диктатор, подкрепян от Европа

/КРОСС/ Две денонощия след неуспеха на т.нар. военен преврат в Турция официалните власти обявиха за извършени над 6000 ареста - задържаните са военни, висши държавни чиновници и съдии, следователи, прокурори, журналисти.

Основната цел на проваленото нападение - президентът Реджеп Ердоган, се възползва от създаденото положение и открито отправя закани, че ще прочисти всички институции от „вируса", отговорен за опита за преврат в Турция. Тези действия на „демократичния" държавен глава демонстрират намеренията му не да запази демокрацията в републиката (както той пропагандира), а да увеличи властта си. Нещо повече, замаскирайки собствената си воля зад волята на народа, Ердоган е на път да върне смъртното наказание - акт, който ще потъпче и сега слабо пазените турски човешки права. Четиридесет и осем часа след опита за преврат е сигурно едно - основната му жертва стана демокрацията в Турция.

Докато мислещото европейско общество все още анализира реалния ефект на случилото се, лидерите избързаха с реакциите си в подкрепа на турския глава. За разлика от американския си колега Обама, който предпочете да не излиза със светкавична реакция и постави Джон Кери да изрази солидарност към случващото се в Турция, европейските държавници бяха мигновени в подкрепата си. Довчера диктатор, газещ човешките права, днес Ердоган се превърна в глава на най-важната институция на турската демокрация... поне според първите коментари на най-важните европолитици и медии, в това число и българските. Но нека да не забравяме истинското му лице, най-малко за пред България - човек, използващ всякакви методи, за да прокара вижданията си не само в собствената си страна, но и при нас. Неговото име нееднократно е спрягано за водеща сила за редица политически процеси, а тези процеси не могат да се определят с понятието „демократични".

 

Нека в стремежа си да запазим европейските принципи да не отхвърляме с лека ръка факта, че само за няколко часа Ердоган успя да прецеди 2700 нечестиви съдии - може би списък, прилежно подготвен отдавна? Също така соченият за основен организатор на преврата Фетхуллах Гюлен отрича каквато и да е връзка с него - обстоятелства, които не би трябвало да игнорираме и които водят към идеята за евентуален инсцениран преврат. Все пак той даде възможност на Ердоган да прочисти армията от неудобните генерали, а и реакцията на самия него, когато възкликна, щом кацна на летището в Истанбул: „Това е подарък от Аллаха", е показателна.

Нещо става с Европа и нейните лидери. Днес носят на ръце Ердоган, подкрепяйки диктаторския му режим в името на демократичните ценности. А вчера, с добре познато, но зле отиграно движение, допингираха „Ислямска държава" с рутинното обяснение, че атентатът в Ница е дело на нейно камикадзе - неочакван подарък за терористите, които дори ги досрамя да си признаят както трябва.

 

Автор: Николай Цонев

Източник: Гласове

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Имало мислещи европейци, но политиците не били от тях. Прав е човекът.

19.07.2016 12:24:33

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.