• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

ЕС е готов да обсъди искането на Ердоган за буферна зона в Сирия

ЕС е готов да обсъди искането на Ердоган за буферна зона в Сирия

/КРОСС/Европа е готова да обсъди създаване на буферна зона в Сирия, която да ограничи потока от бежанци от раздираната от петгодишна гражданска война страна. Това обяви снощи председателят на Европейския съвет Доналд Туск след среща с гостуващия турски държавен глава Реджеп Тайип Ердоган.

Ердоган посочи в детайли настояването на страната си отреди пет години - буферна територия състояща се от зона за сигурност на сушата и зона свободна от полети над нея - идея, към която европейците са резервирани поради военната операция, която предполага.

Туск каза, че с Ердоган са обсъдили европейската финансова помощ, управлението на границите, борбата с трафика на хора и визовата либерализация.

„ЕС е готов да обсъди възможна буферна зона в Сирия", каза Туск. „Турция обаче трябва да бъде също толкова готова да действа", добави той за стотиците хиляди мигранти, които влизат нелегално от тази страна в съседна Гърция. „Това трябва да спре. Не можем да го направим сами, имаме нужда от Турската страна".

"Ние също обсъдихме нуждата да се намери решени на конфликта в Сирия", каза още Туск. "Съгласихме се, че конфликтът не може да бъде решен, когато Русия в съюз с президента (Башар) Асад бомбардира опозиционните сили".

Ердоган подчерта, че „е невъзможно да се обсъжда бъдещето на Европа отделно от Турция, че членството в ЕС, за което страната му преговаря над 50 години, 10 от които в качество на кандидатка, „продължава да бъде стратегически избор за Турция" и преговорният ѝ процес трябва да бъде „освооден от изкуствени поличитечски бариери и да му бъде вдъхнат нов живот". Той повтори турското настояване за визова либерализация.

„Ние сме съгласни с господин Туск по тези точки и сме сигурни в неговото лидерство", каза Ердоган.

Турският държавен глава подчерта, че от началото на войната в Сирия страната му е поддържала „политика на отворени врати", без да дискриминира бежанците по етнически или верски признак. Днес Турция приютява 2,5 милиона бежанци, от които 300 000 от Ирак, а останалите - Сирия, каза Ердоган. По думите му страната му е похарчила 7,8 милиарда долара за тях, докато чужнестранната помощ, която е получила е 417 милиона долара. За сравнение в момента бежанците в Европа са 250 000 каза Ердоган. По данни на Европейската служба за външно действие от днес обаче само тази година по т.нар. Западнобалкански маршрут (Турция, Гърция, Бившата югославска република Македония и Сърбия) са минали 320 000 души, т.е. четири пъти повече от миналата година.

Турският президент призова европейските си партньори да подкрепят страната му срещу „терористите с кръв по ръцете", сред които той спомена на първо място обявената за терористична организация Кюрдска работническа партия (ПКК), която има бойци в пограничните райони на Сирия и Ирак.

„Тези организации не бива да получават легитимност в Сирия под предлог, че се борят с Да'еш (Ислямска държава-б.е.)", каза Ердоган. „Не можем да говорим за добър терорист срещу лош терорист", добави той, упреквайки неназовани европейски държави, че допускат пропаганда на тези организации на своя територия и не ги третират като терористични, въпреки че ЕС ги е признал като такива.

„Днес няма да обсъждаме само бежанците, но и връзките между ЕС и Турция, процесът на присъединяване", каза по-късно, приемайки Ердоган в централата на Европейската комисия нейният председател Жан-Клод Юнкер. „Ще предложа на моя приятел общ дневен ред по миграцията между Турция и ЕС".

Той посочи, че тази тема ще бъде обсъдена подробно по време на срещата с Ердоган и на масата на работна вечеря по-късно днес, в която ще участват Туск и председателят на Европейския парламент Мартин Шулц.

„Аз съм също силно за това визовият въпрос да се придвижи напред, да бъде ускорен", добави Юнкер. По думите му Турция трябва да бъде включена в европейския списък на безопасните страни на произход що се отнася до миграцията. „Аз съм силно ангажиран към подобряването на ... новите връзки на доверие между Турция и ЕС. Това е духът, с който влизам в тези разговори с приятеля ми, президента Ердоган".

Комисията трябва да представи през декември или най-късно януари догодина доклад за готовността на Турция да получи право на тримесечно безвизово пребиваване за гражданите си в ЕС.

Утре Ердоган ще участва в откриването на традиционния културен фестивал "Европалия", чийто домакин е Брюксел всеки две години. Сегашното му издание е посветено на Турция. Визитата е по-малко от месец преди предсрочни парламентарни избори, на които Партията на справедливостта и напредъка на Ердоган ще се бори за мнозинство, позволяващо ѝ да промени конституцията и да даде на сега церемониалния президентски пост изпълнителна власт.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.