• 02 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8248
  •  GBP / BGN 2.2881
  •  CHF / BGN 1.9984
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Естония поема председателството на ЕС

Естония поема председателството на ЕС

/КРОСС/ Правителството на Естония поема шестмесечното ротационно председателство на ЕС от 1 юли. То обяви и своите приоритети в този период, докато делегация от Европейската комисия, водена от председателя ѝ Жан-Клод Юнкер и от председателя на Европейския съвет Доналд Туск пристига за двудневно посещение в страната, предава „Фокус".

„Естония е готова за председателството", заяви премиерът на Естония Юри Ратас.

„Ние сме готови да водим съюз от 28 страни-членки, дом на близо 500 млн. души. Програмата, одобрена днес, отразява нашето желание да запазим ЕС обединен, силен и гледащ напред. Единството означава подкрепа на европейските идеи, принципи и цели, но и да се направи така, че никой да не се чувства пропуснат или изоставен", добави той.

Програмата на естонското председателство е съставена от четири основни сфери:

1. Открита и иновативна европейска икономика, при която ще бъде премахната ненужната бюрокрация. Подкрепяне на икономическия ръст и създаването на работни места при възползване от потенциала на единния пазар.

2. Сигурна и безопасна Европа, при която да има общи решения при сигурността и политиката на външните граници, както и по въпроса за миграцията и приема на мигранти.

3. Дигитална Европа и свободно придвижване на данни, при които да се развие цифрово общество. Предвижда се бърз, висококачествен и достъпен интернет като основа за умна и водена от данни икономика.

4. Включваща и устойчива Европа, при която да има равни условия за всички. Това означава подкрепа на по-добър баланс в работата и семейния живот. Естония смята за важно по-чистите условия на живот, които могат да се постигнат чрез зелена икономика и прилагането на Парижкото споразумение за климата.
На състоящата се в четвъртък вечерта в Талин церемония по стартирането на председателството на Естония в Съвета на Европейския съвет министър-председателят на страната Юри Ратас изрази убеденост, че добрите времена от членството в ЕС предстоят, предаде естонският вестник Postimees.

„13 години след възстановяването на независимостта на Естония и преди 13 години от днешната дата ние станахме членове на ЕС. Това бе наша важна цел, а ЕС бе всичко, което чакахме. Европа е мир. Европа е свобода и общи ценности", заяви министър-председателят Ратас.

„Дори и в тези моменти, когато трябваше да обсъждаме сложни въпроси и да приемаме важни решение, ЕС остава подразбиращ се за естонците. Ние знаем, че съвместното съществуване има своята цена и че трябва понякога да се изплаща данъка на компромисите, за да може в крайна сметка да се постигнат ползи за всички европейци. Добрите времена на нашето съвместно пребиваване в ЕС предстоят", посочи министър-председателят и добави, е че задачата на Естония като председател е да намери равновесие и единство сред мненията на 28-те страни членки.

„През следващите шест месеца погледите на Европа ще бъдат насочени към нас. Това време ще покаже какви сме, какво можем и как живеем. Но това е също време на внимателно вслушване в другите. Колкото по-добре разбираме другите, толкова по-сплотена ще бъде Европа", заключи естонският министър-председател.

Председателството на Естония в Съвета на Европейския съюз започва на 1 юли и ще продължи до края на годината.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.