• 06 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

В Етъра организират конкурс за мартеници от гайтан

В Етъра организират конкурс за мартеници от гайтан

/КРОСС/ Месец преди 1 март в етнографския музей „Етъра" в Габрово вече тече трескава подготовка за баба Марта. Майсторите тази година организират и национален конкурс за мартеници, направени от гайтан, информира БНТ. Идеята на организаторите е да провокират интереса към позабравения занаят и към мартениците, направени от естествени материали, също както в миналото.

Милка Кръстева е един от малкото останали майстори - гайтанджии у нас. Разказва, че гайтана или шнурчето от вълна в миналото се използвало за украса на дрехите от бита на българите и дори на войнишките униформи. Заради масовата му употреба в Габрово, някога били създадени първите гайтанджийски чаркове, които и днес могат да бъдат видени само в етнографския музий „Етъра".

"Изплита се в гайтанджийска одая на воден чарк, след което като се изплете гайтана се пърли, изпира се и след това се боядисва в различни цветове!", разказва тя.

Заради все по-големия интерес към позабравените български занаяти, в навечерието на баба Марта, майсторите в „Етъра" решили да провокират млади и стари да се опитат да изработят атрактивни мартеници от гайтан.

Според майсторите в Етъра, през последните години макар и пренаситено на пазара с всякакви вариации на традиционната българска мартеница, все повече хора търсят и искат да зарадват своите близки с гривни и брошки, направени от естествени материали.

Крайният срок за изпращане на мартениците е 15 февруари, след което майсторите от „Етъра" ще определят и победителите в конкурса, които ще бъдат наградени в деня на Баба Марта - 1 март.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Трансдресър

Свежа идея !!!!! тази година ще се правят мартеници от ГЕЙтан и дизайна ще е следният: Пижо,Пенда и....Дженда! Дженда ще е изплетена от вълнена прежда с цветовете на дъгата.

03.02.2018 12:02:32

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.