• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

ЕБВР резервира 20% от облигационния заем на БЕХ

ЕБВР резервира 20% от облигационния заем на БЕХ

/КРОСС/ В понеделник държавният Български енергиен холдинг (БЕХ) започна набирането на над 500 млн. евро от международните пазари чрез издаване на корпоративни облигации. Новината към потенциалните инвеститори е, че една пета от книжата са предварително договорени за придобиване от неназован купувач, което до голяма степен предопределя успеха на емисията. По информация на "Капитал" от два източника подкрепата от над 100 млн. евро идва от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

Оферти от останалите инвеститори се приемат до вторник и най-вероятно още тогава ще се знае какъв е резултатът от пласирането. При успешно приключване най-големият холдинг в България - БЕХ, ще има облигационни емисии за над 1 млрд. евро на международните пазари, което е рекорд за българска компания. Това обаче не е повод за гордост, защото задлъжнялостта на държавната енергетика скочи в пъти през последните години и е време тенденцията да се обърне. Затова включването на ЕБВР се чете като знак, че и приетите промени в сектора се харесват на институционалните инвеститори.

Със средствата от емисията ще се погаси мостовият заем, взет в началото на годината от консорциум на J.P. Morgan Securities, който включва и китайската Bank of China и италианската IMI. Процедурата бе отворена в понеделник, непосредствено след края на 5-дневно роудшоу в Лондон, Мюнхен, Милано и Цюрих, и бе очаквана от инвеститорите.

Едва като приключи приемането на ценови предложения, от които ще стане ясно при какви условия ще се пласират облигациите. Тя ще е втора за БЕХ, а очакваният обем е между 400 и 500 млн. евро. Предпочитанията на емитента са книжата да бъдат 5-годишни, но това е индикативно условие и инвеститорите могат да го променят. Имайки предвид рейтинга на холдинга, който е Ba1 по Moody's и BB- по Fitch, както и позитивните настроения на успокоение на пазарите след шоковете с Brexit и Турция, има шанс за пласиране при доходност от 4.75 - 5.25%, коментират анализатори. Очакванията са, че емисията ще е успешна заради подкрепата на инвеститор, предварително договорил да запише 20% от нея. Това става ясно от условията, разпратени до потенциалните купувачи от консултантите на емисията J.P. Morgan и Banca IMI.

По информация на "Капитал" от два източника подкрепата за емисията идва от ЕБВР, което, ако се потвърди, би било изненада за инвеститорите, защото е необичайно в политиката на банката. От друга страна обаче, по този начин тя ще може да насърчи реформите в държавната енергетика, които водят дотам, че например дъщерната НЕК стопи загубата през миналата година, а през тази за пръв път излезе на печалба от регулирания пазар.

В средата на юни изпълнителният директор на БЕХ Петьо Иванов коментира пред журналисти, че първоначално БЕХ ще стартира записването на емисията до 500 млн. евро, макар че от холдинга се надяват да успеят да вземат малко по-висока сума от 535 млн. евро, които да покрият напълно мостовото финансиране. По думите на Иванов дори да има по-голям интерес, БЕХ няма да лансира по-голяма емисия, тъй като няма нужда от нея. "Все пак, ако бъдат постигнати добри условия, може да мислим и в тази посока", допълни той.

Ден по-късно стана ясно, че НЕК е осъдена да плати 550 млн. евро в арбитражното дело за АЕЦ "Белене", като на държавната компания се начисляват всеки ден лихви от 167 хил. евро. Това може да се окаже основание за инвеститорите да искат по-висока доходност за облигациите, което би оскъпило финансирането.

За втори път БЕХ ползва международните пазари за набиране на финансиране. Преди три години холдингът дебютира с продажбата на облигации за 500 млн. евро и така рефинансира стари задължения. Това обаче не бе достатъчно и след дълги опити да намери донор на още средства в началото на тази година холдингът успя да договори необезпечен мостов заем за 535 млн. евро с консорциум на J.P. Morgan Securities, в който влизат италианската инвестиционна банка IMI (част от групата на Intesa Sanpaolo) и Bank of China. Условието при отпускането му беше, че той ще се рефинансира с приходите от последваща облигационна емисия. Така с парите от заема през март БЕХ погаси дългове на Националната електрическа компания (НЕК) към "Ей И Ес ЗС Марица-изток 1" и "КонтурГлобал Марица-изток 3", което пък доведе до изплащане на задържани плащания към държавните "Мини Марица-изток" и така на практика се отблокираха парични потоци в енергетиката.

Благодарение на редица законодателни и регулаторни промени най-затъналата компания в системата на БЕХ - НЕК, спря да трупа дефицит и през 2015 г. намали загубата си с 390 млн. лв. спрямо година по-рано. Едно от радикалните решения за постигането на тази цел беше създаването на фонд "Сигурност на електроенергийната система", в който всички производители на енергия трябва да внасят 5% от своите приходи. Благодарение на тези реформи през първото тримесечие на тази година компанията отчете печалба от 39 млн. лв. въпреки намалението в приходите си.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.