• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

БЕХ отложи одобряването на заема от "Газпром" за "Южен поток"

БЕХ отложи одобряването на заема от "Газпром" за "Южен поток"

София /КРОСС/ Заседанието на Българския енергиен холдинг, което трябваше да вземе решение за взимането на заема от "Газпром", се е състояло в 17:00. To беше предвидено за вчера, но поради противоречия в БЕХ е било отложено за днес. Приключило е без да се вземат решения.
Заемът, който "Газпром" отпуска е за 620 млн евро. С него БЕХ ще трябва да финансира своето дялово участие от проекта (15%). Сумата обаче няма да е достатъчна, тъй като договорът с консорциума "Стройтрансгаз" ДЗЗД е подписан за 3.8 млрд. евро, вместо първоначално предвижданите 3.5 млрд. евро. Т.е. БЕХ щя трябва да извади още 68 млн. евро собствени средства.
За да влезе в сила договорът за заем, към него е подписан и особен залог върху бъдещите дивиденти на БЕХ от проекта. С него ще се гарантира изплащането на заема от държавната компания към "Газпром". Средствата се превеждат в специална ескроу сметка.
Със средствата ще бъде увеличен капиталът на компанията "Южен поток България", така че тя да може да изплати авансът от 10% (т.е. 380 млн. евро) на строителите.
Изборът на консорциумът "Стройтрансгаз" ДЗЗД беше обявен на 27 май тази година, в същия ден и буквално час, в който премиерът Пламен Орешарски обещаваше на председателя на Европейската комисия, че изграждането на газопровода ще бъде замразено, докато не се отстранят всички възражения на Брюксел.
Междувременно от Българската банка за развитие (ББР) отрекоха да са давали гаранции на строителите на "Южен поток". "Не е издавана никаква гаранция и спряганият размер на тази гаранция от 100 млн. евро надхвърля правомощията на Управителния съвет и Надзорния съвет на банката да откриват такава експозиция. Такъв инструмент инструмент може да се издаде само с решение на Министерски съвет", заявиха от ББР. По-рано източници на "Капитал" твърдяха, че БРР ще отпусне тези гаранции, за да може строителните компании да активират договора си. От самата банка не отрекоха пред тях да са правени такива постъпки.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

КОЙТО ВЗЕМЕ ЗАЕМ - В КАУША ! СТИГА С ТЕЗИ РУСКИ СХЕМИ ЗА КРАДЕНЕ ! "Видовден" е на вратата и скоро ще започне възмездието, така че внимавайте ! И за Георги Христозов се отнася, той е най - лакомия в тази глутница!

23.07.2014 11:44:56

Анонимен

РОБИ

22.07.2014 23:06:16

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.