• 11 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8184
  •  GBP / BGN 2.3128
  •  CHF / BGN 2.0295
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Бежанци носят хероин срещу свобода

Бежанци носят хероин срещу свобода

/КРОСС/ Наркобарони от Турция са започнали да използват бежанци като мулета на хероин към Западна Европа. Те примамвали отчаяните хора, бягащи от войната, като им сваляли цената за прекарването към Стария континент с 50%.
Това разкриха пред „Телеграф" източници от специалните служби, които вече са получили няколко оперативни сигнала за порочната схема. Криминалисти пък са засекли, че от няколко дни вече са въведени нови тарифи за нелегално пресичане на границата ни. На човек сумата удря 1800 евро от Истанбул до София, като пресичането на браздата вече се прави само с камион или ТИР, разкриха високопоставени източници от МВР. Пишман каналджии „Хората, които се занимават с хероин в Турция, са много иновативни. Те виждат, че в момента огромни талази от хиляди бежанци пресичат границата и с Гърция, и с България, и с Македония, като всички имат една дестинация - Германия. Бандитите отлично знаят, че не всички бегълци могат да се хванат, затова използват бързо момента, качвайки се на гребена на вълната", коментират разведки. Оперативните данни сочели, че трафикантите набирали мулетата сред самотните бежанци, които са тръгнали не с цялата си фамилия, а самосиндикално. Тези хора били по-лесно манипулируеми, а им обещавали и пътят към желаната свобода в Европа да им дойде на половин цена. Засега се правели проби с по-малки количества от по четвърт килограм хероин на човек. Кафявият прах се криел в консерви, облепени с лепенки на Червения кръст за отвличане на вниманието. Запознати с престъпния бизнес обаче коментират, че в момента само пишман каналджии, търсещи бърза печалба, се навивали да прекарват хора с дрога.
„Никой няма да рискува с големи количества. За хероина турците винаги искат гаранции, а нашите каналджии не обичат да си залагат главата. Повечето едри риби не рискуват и изискват хората, които трафикират, да са „чисти". Все повече обаче новоизлюпени трафиканти излизат на пазара, всеки трети ром се хваща на хорото и нещата загрубяват", допълват спецченгета.
Такса „изсипване"
Бежанците пресичат границата ни нелегално по нови тарифи от една седмица, разкриха от ръководството на Гранична полиция пред „Телеграф". Маршрутът Истанбул-София излизал 1800 евро на човек, а последващият София-Централна Европа - 2000 евро. Ако човек се съгласявал да пренесе и хероин, цената общо му ставала 2000 евро, твърдят ченгета. Каналджиите давали гаранция, че лицата ще преминат без проблем границата само ако я пресекат с ТИР. Микробусите вече не били толкова предпочитани, тъй като трябвало да се пломбират тук и разправиите били огромни. Затова и бежанците се тъпчели в камиони като ковчега, в който загинаха 71 нелегални имигранти в Австрия, возени от български шофьори. От столицата ни до Белград пък трафикантите взимали по 1200 евро. Повечето сирийци и афганистанци обаче отказвали, тъй като минаването към Германия било доста трудно и навсякъде по границата им искали още рушвети. Много актуално в момента според гранични ченгета било и т.нар. „изсипване". „Качват се голяма група хора в камион или бус - обикновено около 20-25. Тръгват от София и ги изсипват на сръбската граница. Това удоволствие струва 400 евро на глава. Такава беше и групата, заловена край Големо Бучи-но, но там плановете им се объркаха", коментираха разследващи. Наркобароните не използвали бежанци, които пътуват по схемата с „изсипването", тъй като там винаги откривали стоката им. Засега играели само на сигурно, като трите депа, които са тяхната цел, са Италия, Германия и Франция. Хероинът е предназначен основно за там, смятат спецченгета.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.